DISCURS LA CONFERINȚA ORGANIZAȚIEI PSD ROMÂNIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Onorată Conferinţă, stimaţi oaspeţi, dragi colegi şi prieteni,

Acum 7 ani Partidul Social Democrat din România era primul  politic din România care a hotărât constituirea unei organizaţii proprii în Republica Moldova. Congresul extraordinar al PSD din 7 aprilie 2012 a decis completarea Statutului său, introducând un articol nou, pe care îmi permit să-l citez: „Organizaţia PSD România în Republica Moldova este o organizaţie cu statut special, întrunind cetăţeni români cu domiciliul în Republica Moldova şi constituită ca structură internă a partidului în conformitate cu prevederile Statutului PSD, cele ale Regulamentului de funcţionare propriu, adoptat de Conferinţa Naţională a organizaţiei şi validat prin hotărâre a Comitetului Executiv Naţional al PSD”. În intervenţia mea la tribuna Congresului PSD din 7 aprilie 2012 am subliniat că noi „avem în vedere construirea unei Organizaţii viguroase a PSD la răsărit de Prut, ca moştenitoare şi continuatoare a stângii patriotice din Basarabia, aşa cum a gândit-o Constantin Stere, marele nostru înaintaş care a ştiut să găsească punctul de echilibru şi locul de întâlnire constructivă şi rodnică între curentul socialist şi cel liberal”.

Stimaţi colegi, urmează ca astăzi să alegem organele de conducere: Consiliul Naţional, preşedintele, președintele executiv, secretarul executiv și vicepreşedinţii. Totodată, după alegerea Consiliului Naţional, acesta va trebui să aleagă membrii Comitetului Executiv Naţional, iar Biroul Permanent Naţional se va considera constituit conform prevederilor Statutului PSD.  La timpul respectiv, voi face propunerile de rigoare consultate în prealabil cu majoritatea structurilor noastre.

Creşterea și consolidarea Organizației PSD România în Republica Moldova a fost și va fi preocuparea noastră constantă, întrucât şi de aceasta depinde succesul nostru în viitoarele campanii electorale. Obiectivul nostru este ambiţios: vrem să constituim organizaţii locale ale PSD România în raza tuturor celor 898 de primării din Republica Moldova.

Stimaţi delegaţi şi oaspeţi din România,

Trebuie să aduc mulţumiri speciale conducerii naţionale a PSD, în mod special domnului președinte Liviu Dragnea, care a fost unul dintre susținătorii cei mai activi ai Organizației noastre chiar din momentul înființării acesteia, dar, ceea ce puțină lume cunoaște, și omul care s-a îngrijit de acordarea tuturor ajutoarelor primite de către Republica Moldova din partea României de-a lungul a aproape unui deceniu.

Aș vrea să reîmprospătăm în memorie un pasaj din mesajul domnului președinte Liviu Dragnea adresat nouă în momentul înființării Organizației (citez): ”Ziua de azi, când ia fiinţă PSD România în Republica Moldova, este un moment istoric. Este un moment care marchează începutul unei noi perspective a relaţiilor dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. De acum înainte vom acţiona împreună, vom lua decizii împreună şi vom trăi împreună toate momentele importante ale partidului nostru. Aşadar, de azi înainte vom înfăptui unitatea dintre românii social-democraţi din România şi din Republica Moldova”. Mulţumim președintelui Liviu Dragnea, care ne-a fost în permanenţă alături cu sfaturi, recomandări şi sprijin logistic.

Un cuvânt special de mulţumire avem pentru doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, care, ne amintim cu toții, are o legătură strânsă și veche cu organizația noastră, fiind acum 7 ani primul europarlamentar român care și-a deschis un birou la Chișinău. Sunt mândru că fac parte, ca Secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, din guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă, cel mai eficient și performant guvern al țării din 1989 încoace, guvern care susține realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul românesc și european, la valorile naționale și europene.

Când spunem PSD aflat la guvernare, trebuie să spunem și următoarele:  creștere economică constantă și spectaculoasă (de fapt, cea mai mare creștere economică în Uniunea Europeană), un Produs Intern Brut care a depășit 1000 de miliarde de lei, peste 27 de mii de Euro PIB pe cap de locuitor (astfel România depășind la acest capitol Federația Rusă), creșterea doar anul trecut a salariului minim și garantat de la 1450 la 1900 lei, creșterea salariilor nete în sănătate pentru toate categoriile de medici (de exemplu, salariul unui medic primar a crescut anul trecut de la 3203 la 9105 lei). De fapt, statisticile ne arată că salariile din România cresc cu o viteză dublă față de țările din regiune: în construcții au urcat cu 45%, în învățământ cu 36% iar în sănătate cu 30%.

PSD aflat la guvernare mai înseamnă: subvenții pentru agricultori în valoare de 2,75 miliarde de Euro, absorbția a 25 de miliarde de Euro (sau 89% din cât s-a alocat) pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, achiziția întreprinderii ”VestMoldTransgaz” din Republica Moldova contra sumei de 180 de milioane de lei, Dobândirea statutului de acționar majoritar la Șantierul Naval Mangalia, consolidarea capacităților de apărare a țării prin alocarea a 2% din PIB.

Cât privește însă președinția Consiliului Uniunii Europene preluată de România la 1 ianuarie 2019, trebuie să subliniem că doar în primele două luni președinția română a închis peste 60 de dosare legislative, mai mult decât președinția austriacă anterioară pe întreaga durată a mandatului. Asta înseamnă PSD aflat la guvernare!

Referindu-ne strict la Republica Moldova, PSD aflat la guvernare înseamnă: repararea, reabilitarea și dotarea a peste 900 de grădinițe de copii, peste 600 de noi acorduri de înfrățire între administrațiile publice locale de nivelurile I și II, rezolvarea în ultimii ani a peste 500 de mii de dosare de redobândire a cetățeniei române, soluționarea, prin ordonanță de urgență a guvernului, a chestiunii celor aproximativ 36 de mii de copii minori reintegrați în cetățenia părinților, câte 1 milion de Euro pentru restaurarea Sălii cu Orgă și a Muzeului de Arte Plastice din Chișinău, încă 1 milion de Euro pentru construcția Teatrului Național din Cahul, de asemenea 1 milion de Euro care va veni anul acesta pentru restaurarea clădirii Sfatului Țării care aparține acum Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Un efort al guvernului PSD care per total se ridică la 100 de milioane de Euro, guvernul Viorica Dăncilă angajându-se pentru un nou ajutor nerambursabil de încă 100 de milioane de Euro pentru anii următori. Despre Gazoductul Ungheni-Chișinău am spus deja. Capitalul românesc a intrat pe piața din Republica Moldova prin Banca Transilvania. Volumul comerțului dintre cele două maluri ale Prutului bate record după record. Anul trecut, de 1 decembrie, în mod experimental, operatorii de telefonie mobilă din România și Republica Moldova, au acordat, la cererea guvernului, scutire de roaming, ca precedent pentru o anulare completă a taxelor de roaming într-un viitor apropiat.

Toate aceste lucruri se înscriu într-o politică vastă și coerentă, care derivă din crezul nostru turnat anul trecut, la 27 martie, într-un document oficial adoptat de Parlamentul României, la inițiativa liderului PSD, Liviu Dragnea. Prin acel document politic și programatic s-a stabilit că Parlamentul României consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române, subliniind că acest act depinde de voința acestora. Cel mai important este că Parlamentul a declarat oficial că ”România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”.

Voi aminti faptul că în discursul său din cadrul dezbaterilor pe marginea acestui document, președintele PSD Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților a ținut să citească un pasaj care nu a mai ajuns în varianta finală a textului, și anume:  ”În legătură cu Declaraţia pe care o să o adoptăm astăzi, aş vrea să citez un paragraf care, până la urmă, nu a mai fost introdus în această Declaraţie şi anume articolul 8 din Actul final de la Helsinki: toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să îşi hotărască când şi dacă doresc statutul politic, intern şi extern, fără ingerinţe exterioare şi să îşi urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică, socială şi culturală. Pe baza acestui articol 8 de la Helsinki s-a reunificat Germania şi, dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu şi explicit – eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună. La mulţi ani, România!”.

Comparați aceste cuvinte sincere, spuse din inimă de Liviu Dragnea, cu aberațiile de săptămâna trecută ale lui Klaus Iohannis despre România și Republica Moldova ca două națiuni și popoare diferite. Și să ne amintim de ele când va trebui să mai mergem la urnele de vot. Patriotismul și ideea națională sunt idei pe care trebuie să le îmbrățișeze toate partidele politice. Nu putem admite ca acestea să fie apanajul unor demagogi sau politicieni compromiși în România ca Băsescu, de exemplu.

Stimaţi colegi, spiritul lui Constantin Stere, marele nostru precursor, este aici, în această sală. Noi știm că ne-am implicat în politică nu doar pentru a da satisfacție unor elite subțiri, ci pentru a-i servi pe cei mulți. De aceea PSD se situează în România pe poziția întâi în preferințele românilor. Asta trebuie să înțelegem cu realism și aici, la Chișinău. Noi, românii din Republica Moldova, putem reuși dacă suntem parte a unei forțe politice serioase și într-adevăr influente, de care depinde cursul real al vieții noastre, nu doar vorbele care curg de la tribune.

Speranţele oamenilor se leagă de Organizaţia PSD România în Republica Moldova. Trebuie să ne mobilizăm din plin şi să construim o Organizaţie numeroasă, puternică. Oamenii vin și vor veni la noi. De aceea, suntem împreună astăzi şi vom fi în continuare. Pentru că suntem români adevăraţi. Pentru că iubim România. Pentru că nouă chiar ne pasă. Pentru că noi chiar vrem să trăim bine. Pentru că ne luăm misiunea în serios şi suntem puşi pe fapte, nu pe vorbe.

Suntem mulţi. A venit timpul să fim uniţi. Organizaţia PSD România în Republica Moldova ne oferă acest cadru de unitate românească. Urez succes deplin Conferinţei noastre de astăzi.

Trăiască România! Trăiască românii din lumea întreagă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: