Secretarul de Stat Victor Alexeev a vizitat comunitatea românilor din Kazahstan

Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Victor Alexeev se află, până pe 23 martie, într-o vizită de lucru în Kazahstan, unde a avut întrevederi cu reprezentanții Adunării Popoarelor, entitate care are rolul de a permite tuturor minorităților naționale de pe teritoriul Republicii să participe alături de majoritatea kazahă la constituirea modelului de societate, la alegerea politicilor culturale și la constituirea unui stat deschis.

Cu acest prilej, oficialul român a prezentat obiectivele ministerului şi a accentuat importanța acordată păstrării și promovării identității românești în lume. Vicepreședintele Adunării Popoarelor din Kazahstan a asigurat partea română că va depune toate eforturile pentru sprijinirea demersurilor pe care le vor întreprinde MRP și Ambasada României în beneficiul cetăţenilor români.

Victor Alexeev a participat şi la Festivalul Folcloric Românesc din Karaganda “Mărțișorul 2019”, organizat de Societatea Culturală Românească DACIA şi s-a întâlnit cu studenții care învaţă limba română la Universitatea de Stat din Karaganda. Secretarul de stat a stat apoi de vorbă cu membrii comunității de români cărora le-a prezentat modalitatea de accesare a fondurilor nerambursabile oferite de MRP.

În cadrul vizitei de lucru pe care secretarul de stat Victor Alexeev a efectuat-o în perioada 20-24 martie 2019, în Republica Kazahstan, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanți ai comunității românești din Regiunea Karaganda, precum și cu reprezentanți ai autorităților locale. La întrevederi au luat parte și primarul regiunii Karaganda, Abakirov Nurlan, și viceprimarul Irina Lyubarskaya, precum și Ambasadorul României în Republica Kazahstan, Excelența Sa, Cezar Armeanu.

Comunitatea românească din Kazahstan constituie o punte de legătură între România și statul kazah, context în care intensificarea relațiilor și a comunicării cu etnicii români din teritoriu este un element important pe agenda MRP.

Prin prisma promovării limbii, culturii și valorilor românești, orașul Karaganda se evidențiază prin Lectoratul de Limba Română din cadrul Universității de Stat „E. A. Buketov”, proiect unic în Asia Centrală. La finalul vizitei oficiale, secretarul de stat a întâlnit o parte din studenții care studiază limba română și a depus flori la Monumentul Românilor, victime ale lagărelor staliniste (Monumentul de la Spassk).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: