ROMÂNIA, CREȘTERE ECONOMICĂ. PIB 150 MILIARDE EURO

RO UE

România are în 2014 o creștere economică de 2,9 %, în topul economiilor din UE. Aceste cifre ar trebui să se regăsească mai serios în relansarea economică prin crearea mai multor locuri de muncă și stimularea investițiilor. Scăderea TVA la unele produse, scăderea CAS, revenirea salariilor, mărirea pensiilor cu 5% – toate acestea sunt măsuri guvernamentale ce se regăsesc și ele puțin în dezghețarea economiei după crivățul austerității impus de criză și guvernarea Băsescu-Boc. Deși rezultatele sunt bune și toți partenerii din UE ne complimentează, mai e mult de făcut până când oamenii să simtă cu adevărat că sunt suficiente locuri de muncă și nivelul de trai devine decent pentru cei mai mulți.

Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%),informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%)

Astfel, industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Totodată, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creşterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contribuţie pozitivă au avut-o şi impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contribuţii de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cea a tranzacţiilor imobiliare, precum şi sectorul Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus un plus de 0,1% la creşterea economică de anul trecut, la fel ca activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii. Construcţiile au reprezentat un sector neutru, cu contribuţie “zero”, precum şi categoria administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.

În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei preţuri curente serie brută, în creştere cu 2,6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Ca serie ajustată sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 2,5% faţă de ultimul trimestru din anul precedent.

3 Responses to ROMÂNIA, CREȘTERE ECONOMICĂ. PIB 150 MILIARDE EURO

 1. misu razvan says:

  Judetele (considerate separat) din Romania cu economie mai mare pe an decat economia din toata Republica Moldova sunt : Timis, Cluj, Constanta, Arges, Bucuresti. In anul 2014 (ca exemplu) Produsul Intern Brut total din Bucuresti a fost de 50 miliarde dolari, in Timisoara, Cluj Napoca, Constanta economia (PIB TOTAL) este mai mare decat in Chisinau. Doar Iasi, Ploiesti, Craiova au PIB TOTAL cat Chisinau, Odesa.

 2. ion says:

  R.Moldova mai are 10 ani pentru implementarea Acordului de Asociere la UE, plus câțiva ani de Stabilizare si Aderare la UE, după care ar trebui a mai aibă încă 8 ani post-aderare ca sa fie COMPARABILA cu Romania. Comparați PIB-ul pe cap de locuitor al României cu cel al Tarilor Baltice, care au aderat la UE numai cu 3 ani mai devreme decât Romania, dar au reușit sa adere la zona Schengen si la cea a monedei euro si au un nivel de viata, un PIB/pe cap de locuitor de circa 18-20 mii de dolari, adica de 2 ori mai mare decât cel al României, penultimul in UE si pe locul 70 in lume.

 3. ion says:

  Iata locul României in “Lista tarilor in funcție de PIB-ul pe cap de locuitor”. Observați cât de mult este Romania rămasă in urma fata de târa UE aflata cu o treapta mai sus – pe antepenultimul loc – Ungaria. Romania are numai 8.874 $/pe cap de locuitor (locul 70), iar Ungaria – 13.388 $/ pe cap de locuitor (locul 57), Croatia – 13.401$ (locul 56), Polonia – 13.435 (locul 55). N-am auzit niciun politician român sa-si pună obiectivul de a scurta distanta fata de aceste tari si de a se apropia de ele. Se discuta orice – numai nu problemele legate de economie.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: