VICTOR PONTA: SĂ FACEM DIN NOU O MARE UNIRE A TUTUROR ROMÂNILOR!

Ponta lansare UNIRE

„Preşedintele României trebuie să fie mândru că este român, să îşi iubească ţara şi să promoveze valorile sale autentice, fie că vorbim de tradiţie, credinţă, istorie sau speranţele noii generaţii. Noul Preşedinte al României trebuie să vrea să depăşească 25 de ani de tranziţie imperfectă, dar şi 10 ani de război politic și scandal care nu au adus nimic bun oamenilor obişnuiţi.  

Ca preşedinte, vreau să promovez o nouă Mare Unire pentru români. Doar uniţi putem merge înainte! 

Vrem să începem a doua mare unire a românilor. Dar, pentru asta, pentru a putea construi pentru viitor, avem nevoie de echilibru şi stabilitate. Avem mult de lucru, iar scopul real al unui Preşedinte trebuie să fie acela de a stimula prosperitatea şi progresul, bunăstarea şi echilibrul, fără curbe de sacrificiu, fără noi terapii de austeritate, fără risipă şi dezbinare. 

Fiind un lider social-democrat, ştiu din experienţă care sunt grijile şi problemele celor aflaţi în nevoie, celor defavorizaţi, celor rupţi de România civilizată, celor care au încănevoie de sprijin foarte direct din partea statului.

Fiind, ca premier, ancorat şi în noile evoluţii economice şi geopolitice globale, sunt direct preocupat de situaţia şi performanţa mediului activ, dinamic, întreprinzator – cel care produce plus-valoare şi care aduce creştere şi bunăstare. 

Fiind cel mai tânăr președinte al unui mare partid din România, dar şi cel mai tânăr prim-ministru din Europa în momentul desemnării, știu care sunt dorințele, preocupările și temerile noii generații.Tinerii sunt viitorul României, iar şansa noastră, ca ţară, este să le oferim acestora oportunităţi reale acasă, pe măsura pregătirii lor. Prea mult timp, energii şi resurse umane incredibil de bune s-au risipit în lumea largă, doar pentru că România nu a avut răbdarea şi grija de a se preocupa de noile sale generaţii. Ambiţia mea este să aducem o schimbare autentică, una în care scandalul şi războiul politic să nu îşi mai facă loc la vârful statului.

În aceşti ani, ca prim-ministru, am demonstrat că pot uni românii, că pot promova politici care să îi ajute atât pe cei mai defavorizaţi (pensionarii, tinerii absolvenţii, locuitorii satelor, cei în vârstă, cei bolnavi), cât şi pe cei mai competitivi şi performanţi români din cele mai dinamice componente ale economiei. 

Proiectul USL a fost un exemplu al cooperării între partide cu ideologii diferite în interes naţional, iar acest exemplu este o excepţie pentru ultimii 10-15 ani, una care arată că dialogul, consensul politic şi deschiderea pot ajuta la atingerea unor obiective majore. 

În actualul context, cred că România are nevoie de o nouă Mare Unire, la aniversarea celor 100 de ani de la desăvârşirea sa ca stat modern şi după 25 de ani de regim democratic marcaţi atât de împliniri, aşa cum au fost aderarea la Uniunea Europană şi NATO, cât şi de neîmpliniri, aşa cum sunt nivelul ridicat al sărăciei, nedreptăţile sau inechităţile cronice. 

În decembrie 1918, cu preţul a peste jumătate de milion de morţi, românii reuşeau să şteargă frontierele statale dintre ei şi să se regăsească într-o singură ţară. La aproape 100 de ani de atunci, românii sunt din nou dezbinaţi, mai dezbinaţi ca niciodată, împărţiţi în grupuri care nu numai că nu colaborează unele cu altele, dar de cele mai multe ori ajung să se urască şi să se confrunte. Dincolo de eşecurile economice şi sociale pe care regimul Băsescu le-a produs, cea mai devastatoare moştenire lăsată este teribila fragmentare din interiorul naţiunii române. 

Este imposibil să demarezi un proiect naţional cu un popor dezbinat, împărţit în tabere şi grupuri, care pe zi ce trece îşi anulează criteriile de apartenenţă şi le dezvoltă pe cele de izolare. Va fi imposibil să clădim ceva durabil dacă nu vom reuşi să fim împreună, şi nu vom reuşi să fim împreună dacă, din cele mai înalte poziţii ale statului român, vor porni mereu mesaje încărcate de ură, dispreţ, violenţă sau intoleranţă.

De aceea, cred că primul pas după 16 noiembrie este să oprim scandalul, să punem capăt stării de conflict din societatea noastră, să pacificăm România şi să orientăm toate resursele pe care le avem spre construcţie, spre dezvoltare, spre bunăstare.

Marea Unire de care vorbesc înseamnă ştergerea frontierelor dintre noi, dintre cei de stânga şi cei de dreapta, dintre cei implicaţi şi cei neimplicaţi, dintre cei care au nevoie de ajutorul statului şi cei care se descurcă singuri, dintre cei performanţi şi cei mai puţin performanţi… Rolul Preşedintelui va fi să îi trateze pe toţi în mod egal şi să le garanteze accesul egal la drepturi, respect, siguranţă şi stabilitate. Fiecare cetăţean român trebuie să se simtă Acasă în România şi rostul unui om politic responsabil este să facă acest lucru posibil. În faţa marilor provocări de securitate pe care le trăim, în faţa noilor dezvoltări economice şi a marilor mişcări geopolitice,singura şansă pentru noi este să avem unitate acasă, competitivitate în economie şi luciditate în exterior.

Un stat modern, implicat activ în viaţa celor care au nevoie de sprijin, dar discret şi corect cu cei care au nevoie doar de reguli clare şi durabile, o Românie solidară în care avuţia este distribuită corect şi în care cetăţenii se ajută între ei, acesta este sensul Marii Uniri pe care o propun la 100 de ani de la momentul sublim din 1918. 

Avem mult de lucru! După un deceniu al dezbinării, ţara are nevoie de stabilitate, de siguranţă şi de construcţie pozitivă, de un preşedinte care să nu mai repete niciodată marile greşeli care au făcut din funcţia prezidenţială o sursă de instabilitate internă şi cauza principală a unor decizii greşite, care ausărăcit milioane de români. 

 După aderarea şi integrarea în lumea democratică euro-atlantică, noul nostru proiect naţional este România Puternică. 

  • O Românie cu un stat de drept consolidat ireversibil, cu o economie solidă, cu o societate care preţuieşte munca şi distribuie bunăstarea în mod echilibrat, nu doar pentru un grup privilegiat şi clientelar. O Românie cu instituţii solide, cu vecini buni şi graniţe sigure. 
  • O Românie care îşi recuperează activele strategice şi îşi valorifică resursele în interesnaţional şi în folosul oamenilor. 
  • O Românie care poate şi trebuie să devină actor regional important în ceea ce priveşte energia şi dezvoltarea industrială. 
  • O Românie care îşi valorifică statutul de pol de creştere economică în regiune şi care pune accentul pe relansarea industriilor de vârf şi a agriculturii moderne. 
  • O Românie respectată în Uniunea Europeană,
  • O Românie solidară care nu se discreditează singură la Bruxelles, prin abordări politicianiste, dar şi o Românie care ştie să se lupte pentru interesul său naţional. 
  • O Românie cu instituţii solide, cu un stat social dezvoltat şi cu o politică agresivă de reducere a inegalităţilor și nedreptăților. 

România îşi poate câştiga o poziţie legitimă de influenţă în regiune şi un statut important în interiorul alianţelor euro-atlantice doar dacă vom aplica o politică externă şi de securitate naţională inteligentă bazată pe: întărirea statului, consolidarea structurilor de apărare a ţării şi câştigarea independenţei energetice în următorii 5 ani. Susţin cu convingere diversificarea unor parteneriate regionale şi internaţionale reciproc avantajoase care să crească prestigiul României şi, mai ales, capacitatea noastră de a acţiona pârghii multiple pentru a ne promova interesele economice şi politice în regiune şi în lume. 

Indiferent de vârstă, de statut social, de etnie sau de credinţă, suntem cu toţii români şi avem împreună un obiectiv important, acela de a construi pentru noi şi pentru copiii noştri o viaţă mai bună şi mai sigură aici, acasă. România are nevoie de toţi cetăţenii ei, fără discriminări şi excluderi. Toţi suntem egali în drepturi, libertăţi şi obligaţii, cetăţeni români şi europeni, în acelaşi timp. Zece ani de divizare şi de conflict al românilor contra românilor sunt prea mulţi. Acastă perioadă trebuie depăşită! Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a fi solidari şi de a coopera, astfel încât România să devină ţara în care fiecare îşi găseşte locul, rolul şi împlinirea personală şi profesională.

În fine, întâlnirea cu fraţii noştri din Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene nu este nu doar un obiectiv de interes naţional, ci un crez al fiecărui român patriot de pe ambele maluri ale Prutului.

Am curajul de a promova aceste obiective, alături însă de o nouă atitudine şi de un nou mod de a valorifica funcţia prezidenţială – eu cred că Preşedintele trebuie să promoveze mândria de a fi român. Construind o Românie Puternică, îi vom face şi pe români să fie mândri de ţara lor. Regenerarea conştiinţei naţionale, a unui patriotism luminat şi modern în care iubirea de ţară este perfect acordată cu mândria de a face parte din marea familie de valori şi civilizaţie europeană se demonstrează prin fapte care fac bine ţării, nu prin vorbe goale de conţinut.

Ca premier, am demonstrat că se poate – am dat înapoi salariile şi pensiile tăiate în 2010, am creat peste 200.000 de noi locuri de muncă, am redeschis spitale şi am mărit bugetele pentru educaţie şi sănătate, am crescut salariul minim, am scăzut TVA şi CAS. Am scos ţara din izolare şi lucrăm, în prezent, la mari proiecte de investiţii. Am lăsat justiţia independentă. Am consolidat sprijinul pentru Armată, inclusiv mărind bugetele de apărare. Susţin independenţa energetică a României şi integrarea europeană a Moldovei. Fac vocea României auzită în lume. Întăresc parteneriatul cu NATO şi SUA, punând astfel România la adăpost de turbulenţele geopolitice din prezent. Vreau să continuăm să promovăm politici de creştere economică şi de reducere a inegalităţilor. Vreau să continuăm să promovăm tineri şi profesionişti în funcţii importante, să respectăm valoarea şi meritul şi să fim mereu aproape de cei în nevoie. Vreau să continuăm să investim în industrie, agricultură, energie şi infrastructură. Vreau să facem o Românie puternică, prosperă, dinamică, de care toţi românii să fie mândri.

Cu experienţa acumulată în toţi aceşti ani, cu energia şi dinamismul date de cunoaşterea şansei imense pe care România o are, alături de o echipă pozitivă şi constructivă, care sătragă România în aceeaşi direcţie – sunt convins că viitorul va fi unul bun. Împreună cu cetățenii, cu o majoritate parlamentarăsolidă, cu un viitor guvern cu care voi coopera foarte bine, cu un premier profesionist, integru, experimentat și profund ataşat valorilor euro-atlantice, prin muncă serioasă, prin consens şi bună-credinţă, prin grijă şi echilibru, vom continua să ne ţinem de cuvânt. Suntem singurii care pot promite construcţie şi muncă, dincolo de scandalul politic. Orice altă variantă va însemna, pentru România, reluarea scandalului şi a circului politic, de care nimeni nu mai are nevoie pentru că ar aduce alţi ani pierduţi de România. O continuare a actualului regim, care a sărăcit şi traumatizat România ar fi catastrofală. Noi nu vom tăia salarii şi pensii, noi le vom mări şi suntem singurii care putem promite clar acest lucru! Noi avem încredere în economie, gândim pozitiv pentru viitor –credem în creştere şi construcţie.

Obiectivul meu principal și angajamentul meu central este ca fiecare român să se bucure, treptat, de efectele pozitive ale acestor rezultate în propriul nivel de trai – fiecare să se bucure cu adevărat de viaţă acasă, în România. Certitudinea pe care o ofer eu românilor este stabilitatea, reclădirea țării, munca asiduă şi siguranţa, după un deceniu de ceartă şi scandal. Adică exact acele condiţii necesare pentru a realiza, după 100 de ani, Marea Unire a românilor într-o ţarăputernică în care se poate trăi în sfârşit mai bine.

Şansa României trebuie să fie valorificată printr-un vot pentru construcţie şi modernizare pe 16 noiembrie, dar şi printr-o echipă care să gândească pentru România, care să propună o viziune pentru viitor pe termen mediu şi lung. Vorbim de un Plan Naţional care să nu ţină timp de un mandat, ci de cel puţin 4 sau 5 mandate de consolidare a României, şi care să fie asumat de toată clasa politică, indiferent de cine câştigă alegerile. Un proiect de uniune naţională şi politică pe domenii strategice. O ofertă pe care societatea civilă şi mediul intelectual şi-o doresc de foarte mult timp, dar pe care clasa politică nu a fost capabilă să o formuleze în ultimii 10 ani. Energia umană şi cea materială pot fi încadrate într-un plan de dezvoltare pentru 20 de ani, care să se adreseze tuturor generațiilor, care să unească românii și care, prin reafirmarea mândriei și valorilor noastre autentice, să repună țara pe hartă atât  din punct de vedere economic și social, dar și din punct de vedere geostrategic și civilizațional. Suntem în Europa deja de 7 ani, dar avem nevoie de un plan strategic prin care să valorificăm şansele pe care le avem. Priorităţile adevărate, concrete, se identifică pe următoarele paliere:

Economic – construirea unei Românii a viitorului prin modernizarea unor zone-cheie precum agricultura, industria (în special cea bazată pe noile tehnologii), infrastructura şi energia, alături de consolidarea Statului social şi a serviciilor publice (educaţie, sănătate, justiţie etc).

Social – promovarea unei Românii Corecte, bazată pe echitate socială, pe solidaritate şi dreptate; reducerea decalajelor dintre bogaţi şi săraci, întărirea dialogului social şi a atitudinii consensuale.

Politic – consolidarea statului de drept, reforma instituţiilor (constituţional, administrativ, electoral), conturarea unui mandat clar al unui preşedinte care uneşte şi este util instituţiilor publice.

Valoric – reafirmarea mândriei de a fi român, într-o ţară în care valoarea şi munca sunt promovate, în care instituţiile fundamentale sunt consolidate; susţinerea unei societăţi incluzive, cu şanse egale pentru toţi.Pentru aceasta, Viziunea noastră trebuie să conducă, după alegeri, la un Pact Național cu toţi actorii politici şi sociali: oricine vine la putere îşi îndeplineşte zona asumată din planul strategic, fără culoare politică. Îşi face, desigur, propriile politici de doctrină, dar respectă la milimetru Proiectul Naţional pe care ni-l asumăm cu toţii. Asta înseamnă o Mare Unire, din punctul meu de vedere şi asta este singura şansă pentru un viitor mai bun. 

Nu ne vom grăbi să cerem forţelor politice înainte de alegeri să semneze un astfel de Plan, pentru că nu este realist – realizarea efectivă a acestui Plan Naţional presupune un efort major de dialog şi consultări, pentru ca acţiunea să fie acceptată şi îmbrăţişată de toate formațiunile politice democratice din România. Angajamentul meu este, însă, acela că, dincolo de ceea ce vom face cu majoritatea politică pe care o deţinem, voi acţiona pentru realizarea rapidă a acestui Plan Naţional şi angajarea dialogului necesar implementării sale. 

Avem, în prezent, majoritate politică în Parlament, precum şi majoritate politică în administraţia publică locală. Un Preşedinte care are de partea sa cetățenii, un Parlament şi un Guvern, poate pune în aplicare un astfel de plan construind în același timp un consens cât mai larg la nivelul întregii societăţi – tocmai aici este marea provocare pe care ne-o propunem! Vreau să iniţiez, tocmai din această poziţie politică, un dialog cu toate forţele politice, cu toate vocile credibile din societate, pentru a stabili care sunt reperele autentice, credibile şi realiste ale unui Plan Naţional pentru care să muncim cu toţii. 

Avem mult de lucru împreună, iar mesajul acestei viziuni este un apel la dialog, consens şi unire! Pe 16 noiembrie, se schimbă o epocă, iar noi trebuie să muncim cu toții pentru una mai bună. Haideţi să facem din nou o Mare Unire a tuturor românilor. Haideţi să facem schimbarea până la capăt. Haideţi să construim din nou o Românie puternică, de care să fim cu toţii mândri și în care să ne simțim bine!”

Chisinau si Bucuresti, Victor Ponta, le unesti!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: