53 DE LOCALITĂȚI DIN UNGHENI ȘI NISPORENI VOR PRIMI APĂ POTABILĂ DIN ROMÂNIA

Apa Robinet

Românii din Basarabia primi și apă, nu doar gaze, din România. Societatea ieșeană Apa Vital va asigura apă potabilă pentru locuitorii din 43 de localități din raionul Ungheni și 10 localități din raionul Nisporeni. O conductă va subtraversa Prutul din localitatea Prisăcani până în localitatea Măcăreşti din raionul Ungheni. Peste 50 de mii de locuitori din raioanele Ungheni și Nisporeni vor putea beneficia de apă potabilă.

“Ne dorim, din partea Guvernului României, susținerea proiectului pentru dezvoltarea unei întreprinderi comune Iași-Ungheni de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație a 23 de primării cu 43 localități din raionul Ungheni și 10 localități din raionul Nisporeni”, menţionează Iurie Toma, președintele raionului Ungheni, într-un Memoriu transmis primului ministru al României Victor Ponta. În acest context , există deja inițiativa comună a raionului Ungheni și județului Iași de a realiza măsuri de colaborare durabilă, prin înființarea unei întreprinderi mixte moldo-române moderne, cu participarea SC “APAVITAL” SA Iaşi și ÎM ”APA UNGHENI”.

Proiectul ține de dezvoltarea unei întreprinderi comune Iași-Ungheni de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație și face parte din strategia de dezvoltare economică și socială a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Acest lucru va fi posibil, grație proiectului de dezvoltare și extindere a unei întreprinderi comune de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație, Iași-Ungheni. Conexiunea la apeductul român ar fi posibilă pe motiv că apeductul Zagarancea-Cornești se află la o distanță mai mare decât cel din Iași. Potrivit președintelui raionului Ungheni, acest proiect este unul destul de viabil, pe motiv că și premierul român, Victor Ponta, îl susține. Proiectul de dezvoltare și extindere a unei întreprinderi comune de aprovizionare cu apă potabilă și sanitație Iași-Ungheni face parte din strategia de dezvoltare economică și socială a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Circa 80% dintre oamenii din raionul Ungheni nu au o astfel de sursă de apă, iar mulți dintre ei suferă de hepatită din această cauză. Președintele Consiliul Județean Iași, Cristian Adomniței, și președintele raionului Ungheni, Iurie Toma, au semnat un memorandum care prevede extinderea activității Apa Vital în afara României.

Evenimentul a avut loc în localitatea Leţcani. „Astăzi am semnat Acordul de colaborare între Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Local Raional Ungheni şi Consiliul Local Ungheni. Intrând în Republica Moldova, Apa Vital va deveni o companie ieşeană cu activitate internaţională. Concret, din comuna Prisăcani vom subtraversa Prutul şi vom ajunge în localitatea Măcăreşti din raionul Ungheni. Primele acţiuni vor consta în sprijinul acordat autorităţilor din Republica Moldova în ceea ce priveşte scrierea şi implementarea proiectelor europene, precum şi livrarea de apă potabilă în Ungheni”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași.

Totodată, Iurie Toma a precizat că peste trei sferturi din populaţia Raionului Ungheni nu are apă potabilă. „Conform statisticilor, 78% din populaţia raionului nu are apă potabilă. Mulţi dintre locuitorii raionului au hepatită, tocmai din cauza calităţii apei. Prin urmare, în urmă cu câteva luni am solicitat Consiliului Judeţean Iaşi să încheiem acest Memorandum şi să avem apă potabilă şi pe celălalt mal al Prutului. Ne bucurăm că am semnat acest document şi sperăm să fie implementat cât mai rapid”, a afirmat preşedintele raionului Ungheni.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, peste 45 la sută din populaţia Republicii Moldova nu are acces la apă potabilă de calitate. Costurile lucrărilor de conectare a tuturor localităților din Basarabia la rețelele de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare sunt estimate la peste 2 miliarde de euro.

4 Responses to 53 DE LOCALITĂȚI DIN UNGHENI ȘI NISPORENI VOR PRIMI APĂ POTABILĂ DIN ROMÂNIA

 1. Va rog sa precizati: este vorba de 43 asau 53 de localitati?

 2. =Domnica Unionista dela Chilia= says:

  O PRELUARE
  de la un “August”:

  http://vox.publika.md/politica/echidistanta-si-echilibrul-serviciului-roman-de-informatii-militare-515805.html/comment-page-1#comments

  1.
  In Gubernia Ruseasca numita Republica Moldova nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii cu România. Ea nu va avea succes nici o data. Astfel, prin ideea RE-Unirii, noi recunoastem, ca exista asa stat numit Republica Moldova, care de fapt este un stat de separatisti fata de România si care este o colonie a Federatiri Ruse. In loc de cultivare a ideii RE-Unirii, mai bine am cultiva ideea, ca România trebuie sa-si revendice aceste teritorii prin dreptul sau istoric si natural. Adica, denuntarea Pactului Ribbentrop Molotov la ONU si APCE. Dupa aceea, trecerea frontiereri de catre trupele terestre militare române. Si gata s-a terminat cu existenta separatismului in Basarabia. Parerea populatiei rusofone nu conteaza de loc, dat fiind faptul, ca ei aici au venit in locul buneilor nostri care au fost represati, ridicati de pe pamantul lor si transportati in Cazahstan, Gulag etc…

  Armata Româna trebuie sa treaca Prutul, ca-ci o eventuala RE-Unire nu este posibila si nu va fi nici o data. Aici populatie este indobitocita si rusificata. Alta cale pentru România nu exista. Nici un fel de RE-Unire. In locul RE-Unirii trebuie de cultivat ideea de eliberare pe cale militara a teritoriilor ocupate de catre rusi si coloana a V-a a federatiri ruse. Eu personal nu am nimic impotriva populatiei care vorbesc in limba rusa, insa eu vad ca de când Futin (Putin) a ocupat Crimeea si doreste crearea unei Novorisii, aceste persoane ma scot din sarite. Ei se autodetermina ca sovinisti rusi. Deci nu ne trebuie nimic sa facem pentru RE-Unire. Nici un fel de RE-Unire. România trebuie sa intervina militar si sa elibereze teritoriile sale ocupate de catre reprezentantii administratiei coloniale a Federatiei Ruse… Serviciu de Informatii Externe a României mai bine ar crea o Directie de recrutare a personalului auxiliar din alte tari, care s-ar ocupa cu crearea unor situatii exacte care ar aduce la celea ce am descris mai sus, si al doilea grup operativ tactic, care ar intocmi planuri de realizare…. Si al treilea grup “grupul neofical de actiuni operative”, care ar …. (persoanele competente stiu ce am in vedere)…

  2.
  România nu are dreptul nici moral nici istoric sa recunoasca un teritoriu de separatisti asa cum este Republica Moldova (colonie ruseasca din 21 decembrie 1991 de când a intrat in CSI). Romania poate sa-si intoarca aceste teritorii numai pe cale militara. Fie peste un an fie peste 50 de ani. Alta iesire nu-i. In 1988-1991, ideea RE-Unirii era foarte puternica in aceste teritorii. Insa in 23 de ani fortele separatiste României, numite Republica Moldova, au dus o apriga lupta cu unionismul, ceea ce inca o data demonstreaza ca este o colonie ruseasca. Si ca rezultat in 23-25 de ani a disparut aceasta idee cu totul. In schimb 42% de dobitoci vor in Uniunea Vamala. Astfel nu trebuie de dezvoltat si de cheltuit bani pe pseudo ideea RE-Unirii. Trebuie de pregatit România pentri eliberarea Basarabiei de sub jugul neocolonial rus. Frontierele României Noi trebuie sa fie pe Nistru. Teritoriile care au apartinut cândva României si care acum sunt ale Ucrainei – sunt pierdute pe veci. Iar actualul stat separatist României numit Republica Moldova, poate fi alipit României numai printr-o decizie uninominala a României, fara a consulta opinia locuitorilor teritoriilor neocoloniale ale Rusiei numita Republica Moldova (condusa de separatisti fata de România si slugarnici fata de Rusia). Ce e bre? Sistemul bancar – controlat de rusi, sistemul militar – controlat de rusi, sistemul politic – controlat de rusi (antiromânesc), sistemul agrar – controlat de rusi, sistemul transporturilor – controlat de rusi. Cine bre in 23 de ani de pseudoindependenta a adus rusu aici? Raspunsul e unul – separatistii fata de România si slugile Rusiei (coloana a V-a a Rusiei). Asa ca nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii, care nu va fi realizata nici o data. trebuie de cultivat ideea de Eliberare Nationala a Teritoriilor Românesti Ocupate de Federatia Rusa, in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992 – 1993 .

  3.
  As mai adauga ca RE-Unirea unui stat separatist cu o Tara de origine de unde sa desprins este imposibila pe cale politica. Cum România a piredut aceste teritorii? Raspuns: a pierdut aceste teritorii pe cale militara!!! Cum România le poate redobândi? Raspuns: pe cale militara!!!! In 23 de ani de zile a cresut o generatie de ticalosi, care se identifica ca moldoveni si care nu recunosc ca sunt români. Inca in 17 ani vor fi tot 100% asa. Si daca Ucraina va rezista luptelor cu Federatia Rusa (caci ea lupta cu Rusia de fapt, prin intermediul ucrainenilor rusificati), atunci calea terestra si aeriana a Federatiei Ruse de furnizare a armamentului catre Transnistria va fa taiata. Si ca rezultat Ucraina prima va fi cointeresata sa aiba frontiera comuna cu România, si va accepta ideea ca România are dreptul la eliberarea teritoriilor sale de sub jugul neocolonial rusm care este instituit in Republica Moldova (colonie ruseasca de fapt). Coloana a V-a a Rusiei intaresc ideea moldovenismului aici si a separatismului fata de România, ei fac propaganda unei natiuni moldovenesti, popor polietnic etc…De ce fortele neocoloniale din regiunea separatista României – republica Moldova au exclus de la examenul de becelaureat Istoria Românilor? raspunsul e unul: Pentru a sterge idenntitatea românesca.!!! Toate aceste actiuni sunt actiuni antiromânesti si separatiste fata de România ridicate la nivel de politica de stat. Oare aceasta nu demonstrează ca ideea RE-Unirii nu va fi acceptata de aceste structuri? Oare aceasta nu demonstreaza ca toate partidele pseudounioniste sunt controlate de Rusia prin agentura sa FSB-ista? Oare aceasta nu demonstrează ca unica cale de a RE-Veni la Patria mama – România este calea Eliberarii Teritoriilor Ocupate de Rusia in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992-1993, exclusiv si numai pe cale militara? Raspunsul e unul categoric: “DA”!!! Numai România unilateral are dreptul de a ridica aceasta idee. De a o dezvolta si de a o realiza. Si categoric – fara opinia populatiei din aceste teritorii, care si-au pierdut identitatea sa nationala. care nici nu doresc sa cunoasca istoria si sa o analizeze.

  4.
  Iaca poftim! Cum vorbesti de unionism, cum apar asa comentarii. Si asta e peste tot. Nu!!! Nu!!! Si iarasi nu!!! Nici un fel de Unionism in Republica Moldova nu exista la nivel oficial. Numai România poate sa revendece aceste teritorii. Si numai ea are dreptul. România trebuie sa ee tactica serviciilor sale de informatii care a fost in perioada lui Nicolae Ceausescu in raport cu URSS. Numai ca in cazul nostru in raport cu statul separatist, numit Republica Moldova. Si cand va veni timpul sa actioneza prin:

  A) Infiiintarea rapida a unui Front al Salvarii Nationale si in Basarabia si in România,
  B) Pregatirea unei Adunari Nationale;
  C) Ajutorul real militar in sustinerea apararii Frontului Salvarii Nationale, prin traversarea Prutului si preluarea controlului, indreptat impotriva unor eventuale desprinderi de teritorii ale Basarabiei,
  D) Crearea unor grupe de cadre pentru corpul administrativ si de comanda in domeniul administratiei publice, pe perioada instaurarii starii de urgenta.
  E) Arestrarea si definirea justitiei a persoanelor care au actionat si actioneaza impotriva statului român;
  F) Numai România poate salva natiunea romaneasca din Basarabia, nici un fel de unionism deschis in Republica Moldova nu exista. Intuiesc ca pot exista niste cercuri de unionisti adevarati, insa ele sunt in ilegalitate…

  5.
  Unionism in colonia ruseasca Republica Moldova nu exista. Pe ei ea tradat Iurie Rosca, care de fapt si-a exercitat atributiile sale de sreviciu, adica de ofiter KGB. Toti unionistii au disparut undeva prin anii 1994. Ei fiind inlaturati de la putere prin dispersare, santaj si descreditare… Numai România va redobândi aceste teritorii si numai in mod unilateral, printr-o operatiune militara de eliberare a teritoriilor ocupate de separatisti si de ocupantii rusi neocolonialisti. Toti cei din Republica Moldova care se identifica deschis ca unionisti – de fapt sunt securisti care activeaza pentru FSB. Puneti-va toti o intrebare? De ce miscarea unionista nu s-a dezvoltat din 1994 si pana acum? De ce nimeni din pretinsii “unionisti” cand ajung la putere (fiind pusi de Moscova), nu ridica intrebarea revenirii la România? E simplu! Sunt separatisti fata de România si sunt agenti secreti ai Rusiei. De ce nu a fost adoptata pana acum Legea lustratiei? E simplu – nu-i convine Federatiei Ruse. In Moldova Unionism nu exista. El a fost dispersat de Iurie Rosca in 1994 – 1998. Nimicit de Voronin in 2001-2009. Si indreptat spre o cale gresita de catre AIE -1, AIE -2, si actuala “coalitie”. Indreptat spre o cale gresita de integrare in UE, care nu va fi nici o data. Ideea de integrare in UE, fara RE-Unirea cu România, este o intarire a pozitiei de separatism fata de România, si care are drept scop o eventuala cedare a acestor teritorii de catre Occident – Rusiei in schimbul carorva intelegeri de culise. Insa eu sunt ferm convins, ca statul român totusi va elibera militar aceste teritorii.

  6.
  Argumente in sustinerea tezei ca unionismul in colonia ruseasca Republica Moldova (unitate teritorial administrativa de separatisti fata de România) NU EXISTA:

  a) Limba româna nu este recunoscuta oficial in Pseudoconstitutie.
  b) Serviciile secrete totimpul au luptat cu unionismul si nu cu separatismul gagauzilor si Tiraspolului,
  c) Tin armata rusa pe acest teritoriu nu de atata ca nu pot hotara problema, dar deoarece cand România va traversa Prutul, ca sa poata opune rezistenta României prin intermeiul armamentului rusesc din Transnistria + resursele umane de mancurti, sovini si separatisti din ambele parti ale Nistrului,
  d) In scoli nu se preda istoria adevarata a României si nu este inclusa in programul examenelor de bacalureat,
  e) Partidele politice românesti care ar propune ideea RE-Unirii nu exista, iar cele care sunt sunt coinstituite de FSB.
  f) Nu exista nici o emisiune la TV care regulat, in fiecare saptamana (la nivel national) sa discute problema RE-Unirii, adica avantajele ei (si fara personaje gen Selin, Stepaniuc, Lupu etc…).
  g) Nu exista fondatii pro românesti care ar forma un front civic al unionismului, si aceste actiuni se blocheaza deja de 20 de ani (din 1994),
  h) Tineretul nu este educat in spiritul unionist, si profesorii din licee deja nu mai sunt unionisti, asa cum au fost 20 de ani in urma.
  =============================
  N.B.
  In toate textele UNIONISTE se va folosi termenul de Re-Unire cu România / si nu UNIRE /. Majoritatea deputatilor din Sfatul Tarii la 27 martie 1918 la Chisinau au votat deja o data si pentru TOTDEAUNA “Actul Unirii” Basarabiei cu România. UNIRE intrerupta de ocupatia ruseasca din 1940 si pâna in prezent.
  Deci azi avem nevoie de a Re-Veni la documentul
  Unirii din 27 martie 1918 in baza adevarului istoric !

 3. =Martir Unionist Asasinat Nicu Sulac= says:

  CRONICA TRADATORILOR DE NEAM:
  cântăreaţa rusificată Sofia Rotaru, stabilită la Kiev,
  originară din Basarabia de Nord, născută în s. Marșenița, raionul Noua-Suliță,
  regiunea Cernăuți, /actualmente ocupată de Ucraina/
  care e compusă
  – din Bucovina de Nord
  + Basarabia de Nord /ţinutul Hotinului/
  + ţinutul Herța /Moldova istorică/

  portalul de ştiri „Delfi„ din Estonia:
  http://bublik.delfi.ee/news/glamour/semyu-sofii-rotaru-vygonyayut-iz-ukrainy?id=69766497

  Patrioţii ucraineni din Kiev au început demersurile
  pentru a deporta în Rusia familia cântăreţei romăno-moldovence Sofia Rotaru
  pentru faptul că ea sustine politica de agresiune a Rusiei contra Ucrainei.
  La inceputul acestei luni Septembrie 2014 trădătoarea Sofia Rotaru plătită din greu,
  a susţinut mai multe concerte în Rep. Moldova sponsorizate
  de agenţii rusofoni ocupanţi terorişti Renato Usatii şi Igor Dodon
  care cheamă populaţia RM la Alipirea cu Creatura Vomală Ruso-Asiatică
  teroristă, despotică şi totalitară.
  Renegata Sofia Rotaru a cântat la Chisinău alături de un alt cântăreţ
  terorist rus Iosif Kobzon, căruia i s-a interzis intrarea în Letonia şi SUA
  pentru declaratille sale războinice.
  Mai mult, primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, pretins pro-european făţarnic,
  dar in realitatea ruso-fil, anti-român si anti-unionist
  a mers personal la hotel pentru a-i înmâna mancurtei Sofiei Rotaru
  insemnele de cetăţeană de onoare a orașului Chişinău.
  Notă:
  Actualmente noile autorităţi ucrainene pretinse europene,
  interzic elevilor români din Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud
  să înveţe în limba româna la şcoală şi impunându-i să vorbească doar în ucraineana!
  Ruşine !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCA ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: