PROPAGANDONII DE LA CHIȘINĂU

Colaj propagndoni

Să lăsăm pudibonderia la o parte și să vorbim ca între maturi.

Totuși slavii sunt uneori inspirați. Ei au lansat un cuvânt nou care desemnează o ocupație veche: Propagandon.

Propagandon este un neologism argotic rusesc, pronunțat cu accentul pe ultima silabă. Este defectiv de gen, adică are doar formă de masculin, dar nu este defectiv de număr, pluralul fiind: Propagandoni. El a fost deja împrumutat în limbile ucraineană și bielorusă, dar și în româna din Basarabia. Asemenea cuvântului Mancurt, acesta se pare că-și revendică drept de cetate și în alte limbi din spațiul post-sovietic. Există și alte cuvinte ciudate intrate în română pe filieră rusească, și nu neapărat prin vorbirea basarabenilor. Numele Zaraza, lansat în circuit în perioada interbelică de către imigranții albgardiști, a făcut o adevărată carieră în genul muzical. Puțini însă cunosc faptul că la origine acesta înseamnă Infecție, Molimă, Boală contagioasă/rușinoasă.

Sensul cuvântului Propagandon, așa cum este fixat de mai multe dicționare și enciclopedii ale limbii ruse moderne, este: persoană folosită de cineva pentru a se ocupa cu propaganda de joasă speță, persoană care desfășoară, în interesul altcuiva, o propagandă evident mincinoasă.

Portalul Wiktionary arată că Progagandon este un cuvânt compus, având la bază termenii rusești Propaganda (propagandă) și Gandon (condom).

Portalurile Dic.academic.ru și Slovobrog.su arată că Propagandon este unul dintre sinonimele ironice ale cuvântului Propagandist, reprezentând o formă coruptă fonetic a acestuia.

Portalul Tradition-ru.org, el însuși marcat de propagandă kremlinistă, atestă termenul derivat Propagandonstvo (Propagandonism/Propagandoneală) definit ca ”noțiune colocvială menită să desemneze propaganda falsă, dezmățată, de joasă speță și evidentă a ceva. Provine de la cuvintele ”popagandă” și ”gandon”. Rădăcina ”gandon” în acest context are menirea de a defini rolul propagandiștilor/propagandonilor folosiți de stăpânii mass-media în calitate de prezervative/interpuși/”condoame”/”bulangii”, ”prostituate”, adică în calitate de persoane care se vând. Cel mai frecvent, în mediul virtual sunt numiți Propagandoni cei care reprezintă ”coloana a cincea antirusă occidentală de pe teritoriul Rusiei, toți moderatorii de emisiuni radiotelevizate din mass-media controlată de organizațiile neguvernamentale din SUA”.

Site-urile ucrainene, în special cele de limbă rusă, folosesc termenul Propagandon cu sensul de Propagandă (dezmățată a Moscovei împotriva Ucrainei), dar și cu sensul inițial din rusă, cel de propagandist (în serviciul Kremlinului).

Sinonimele românești relative, mai mult sau puțin ironice, unele însă destul de depreciative, ale neologismnului argotic Propagandon sunt vuvuzea, trompetă, caterincă, goarnă/gornist, flașnetă, trâmbiță/trâmbițaș, toboșar, răspândac, ciocănitoare, vândut, sculă/unealtă/instrument politic/de presă, gură, gureș, slugă/argat mediatic, lăutar de presă, curvă, cocotă, parașută, zdreanță, căzătură, coadă de topor, pupincurist, sicofant, clămpănitor, clănțău, leorbău, trăncălău, lehău/lehăitor, lingău, țucălar, papagal, câine/șacal/dulău de presă, agent etc. Niciunul dintre aceste sinonime nu concentrează atâta dispreț sincer cât se găsește în cuvântul Propagandon. El cuprinde sensurile tuturor sinonimelor sale românești de mai sus și încă ceva în plus.

Dacă acest neologism argotic rusesc tot a pătruns în limba română din Basarabia, se cuvine să ne întrebăm și noi, parafrazându-l pe Cațavencu, unul din personajele lui nenea Iancu Caragiale: ”Până când să n-avem și noi propagandonii noștri?”. ” Ei bine! Ce zice soţietatea noastră? Ce zicem noi?… Iată ce zicem: această stare de lucruri este intolerabilă! (aprobări în grup. Cu tărie.) Până când să n-avem şi noi propagandonii noştri?… Rusia-şi are propagandonii săi, Ucraina-şi are propagandonii săi, până şi chiar prăpădita de Transnistrie-şi are propagandonii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are propagandonii săi (îngraşă vorbele.)… Numai noi să n-avem propagandonii noştri!… Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!…”.

Nasc și la Moldova propagandoni! De așa bogăție nu ducem lipsă. Nu ne-a ferit Dumnezeu! A tunat și a plouat cu propagandoni. Sarcina Kremlinului este doar să-i găsească și să-i culeagă. Să-i pună-n pâine. Să le dea indicațiile de rigoare. Și propagandonii se aștern pe trebușoara lor de scule-bascule.

Plutonul de propagandoni locali completează armata de propagandoni de la Moscova pe care îi vedem în fiecare zi de pe ecranele televizoarelor, îi auzim bâzâind din studiourile posturilor de radio rusești și locale, iar ziarele și agențiile de presă ne inundă cu declarațiile lor focoase și belicoase. Ei țipă despre ”Uniunea Vamală” (poreclită și Vomală), despre rolul fundamental al găgăuzilor în păstrarea ”statalității moldovenești”, despre ”blocada economică a Transnistriei”, despre ”pericolul” unirii cu România, despre ”sălbăticia” Europei, despre ”imperialismul” românesc, despre ”ocupația românească”, despre ”limba moldovnească” distinctă de română, despre ”românizarea” moldovenilor, despre ”discriminarea rușilor”, despre fructele viermănoase din Moldova, despre ”vinurile moldovenești bune doar de vopsit gardurile”, despre ”cea de-a 655-a aniversare a întemeierii Republicii Moldova”, despre traiul pe vătrai al rusului de rând, despre ”prietenia multiseculară moldo-rusă”, despre ”avantajul” prezenței trupelor și armamentului rusesc în Moldova etc., etc. Este foarte aproape o nouă campanie electorală la Chișinău și propagandonii se vor desfășura din plin.

Toată lumea știe pe cine avem în vedere. Lista propagandonilor Moscovei la Chișinău e foarte lungă. Îngrijorător de lungă. Exagerat de lungă. Nu ne vom obosi cu întocmirea ei. Vă lăsăm dumneavoastră libertatea și satisfacția de a întocmi un top al propagandonilor Rusiei la Chișinău.

Ca să vă încurajăm, dăm doar câteva nume capi de listă, așa cum sunt ei cunoscuți în popor: 1. PropaganDondon; 2. BeȘelin; 3. Urinato Ussatâi; 4. Hormuzal; . Șirul rămâne deschis. Completați-l dumneavoastră, dragi cititori!

Așadar,

 1. PropaganDondon
 2. BeȘelin
 3. Urinato Ussatâi
 4. Hormuzal
 5. …………..
 6. …………..
 7. …………..

99. …………

199. ……….

1000. ……..

3 Responses to PROPAGANDONII DE LA CHIȘINĂU

 1. =Rozina Unionista dela Hotin= says:

  RE-UNIREA noastra cu România:
  O PRELUARE
  de la un “August”:

  http://vox.publika.md/politica/echidistanta-si-echilibrul-serviciului-roman-de-informatii-militare-515805.html/comment-page-1#comments

  1.
  In Gubernia Ruseasca numita Republica Moldova nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii cu România. Ea nu va avea succes nici o data. Astfel, prin ideea RE-Unirii, noi recunoastem, ca exista asa stat numit Republica Moldova, care de fapt este un stat de separatisti fata de România si care este o colonie a Federatiri Ruse. In loc de cultivare a ideii RE-Unirii, mai bine am cultiva ideea, ca România trebuie sa-si revendice aceste teritorii prin dreptul sau istoric si natural. Adica, denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov la ONU si APCE. Dupa aceea, trecerea frontiereri de catre trupele terestre militare romane. Si gata s-a terminat cu existenta separatismului in Basarabia. Parerea populatiei rusofone nu conteaza de loc, dat fiind faptul, ca ei aici au venit in locul buneilor nostri care au fost represati, ridicati de pe pamantul lor si transportati in Cazahstan, Gulag etc… Armata Româna trebuie sa treaca Prutul, ca-ci o eventuala Unire nu este posibila si nu va fi nici o data. Aici populatie este indobitocita si rusificata. Alta cale pentru România nu exista. Nici un fel de RE-Unire. In locul RE-Unirii trebuie de cultivat ideea de eliberare pe cale militara a teritoriilor ocupate de catre rusi si coloana a V-a a federatiri ruse. Eu personal nu am nimic impotriva populatiei care vorbesc in limba rusa, insa eu vad ca de cand Futin (Putin) a ocupat Crimeea si doreste crearea unei Novorisii, aceste persoane ma scot din sarite. Ei se autodetermina ca sovinisti rusi. Deci nu ne trebuie nimic sa facem pentru RE-Unire. Nici un fel de RE-Unire. România trebuie sa intervina militar si sa elibereze teritoriile sale ocupate de catre reprezentantii administratiei coloniale a Federatiei Ruse… Serviciu de Informatii Externe a României mai bine ar crea o Directie de recrutare a personalului auxiliar din alte tari, care s-ar ocupa cu crearea unor situatii exacte care ar aduce la celea ce am descris mai sus, si al doilea grup operativ tactic, care ar intocmi planuri de realizare…. Si al treilea grup “grupul neofical de actiuni operative”, care ar …. (persoanele competente stiu ce am in vedere)…

  2.
  România nu are dreptul nici moral nici istoric sa recunoasca un teritoriu de separatisti asa cum este Republica Moldova (colonie ruseasca din 21 decembrie 1991 de cand a intrat in CSI). România poate sa-si intoarca aceste teritorii numai pe cale militara. Fie peste un an fie peste 50 de ani. Alta iesire nu-i. In 1988-1991, ideea RE-Unirii era foarte puternica in aceste teritorii. Insa in 23 de ani fortele separatiste României, numite Republica Moldova, au dus o apriga lupta cu unionismul, ceea ce inca o data demonstreaza ca este o colonie ruseasca. Si ca rezultat in 23-25 de ani a disparut aceasta idee cu totul. In schimb 42% de dobitoci vor in Uniunea Vamala. Astfel nu trebuie de dezvoltat si de cheltuit bani pe pseudo ideea RE-Unirii. Trebuie de pregatit Romania pentri eliberarea Basarabiei de sub jugul neocolonial rus. Frontierele Romaniei Noi trebuie sa fie pe Nistru. Teritoriile care au apartinut canda Romaniei si care acum sunt ale Ucrainei – sunt pierdute pe veci. Iar actualul stat separatist Romaniei numit Republica Moldova, poate fi alipit României numai printr-o decizie uninominala a Romaniei, fara a consulta opinia locuitorilor teritoriilor neocoloniale ale Rusiei numita Republica Moldova (condusa de separatisti fata de Romania si slugarnici fata de Rusia). Ce e bre? Sistemul bancar – controlat de rusi, sistemul militar – controlat de rusi, sistemul politic – controlat de rusi (antiromanesc), sistemul agrar – controlat de rusi, sistemul transporturilor – controlat de rusi. Cine bre in 23 de ani de pseudoindependenta a adus rusu aici? Raspunsul e unul – separatistii fata de România si slugile Rusiei (coloana a V-a a Rusiei). Asa ca nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii, care nu va fi realizata nici o data. trebuie de cultivat ideea de Eliberare Nationala a Teritoriilor Românesti Ocupate de Federatia Rusa, in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992 – 1993 .

  3.
  As mai adauga ca RE-Unirea unui stat separatist cu o Tara de origine de unde sa desprins este imposibila pe cale politica.
  Cum România a piredut aceste teritorii?
  Raspuns: a pierdut aceste teritorii pe cale militara!!!
  Cum România le poate redobanda? Raspuns: pe cale militara!!!! In 23 de ani de zile a cresut o generatie de ticalosi, care se identifica ca moldoveni si care nu recunosc ca sunt români. Inca in 17 ani vor fi tot 100% asa. Si daca Ucraina va rezista luptelor cu Federatia Rusa (caci ea lupta cu Rusia de fapt, prin intermediul ucrainenilor rusificati), atunci calea terestra si aeriana a Federatiei Ruse de furnizare a armamentului catre Transnistria va fa taiata. Si ca rezultat Ucraina prima va fi cointeresata sa aiba frontiera comuna cu România, si va accepta ideea ca România are dreptul la eliberarea teritoriilor sale de sub jugul neocolonial rusm care este instituit in Republica Moldova (colonie ruseasca de fapt). Coloana a V-a a Rusiei intaresc ideea moldovenismului aici si a separatismului fata de România, ei fac propaganda unei natiuni moldovenesti, popor polietnic etc…De ce fortele neocoloniale din regiunea separatista României – republica Moldova au exclus de la examenul de becelaureat Istoria Romanilor? raspunsul e unul: Pentru a sterge idenntitatea romanesca.!!! Toate aceste actiuni sunt actiuni antiromanest si separatiste fata de România ridicate la nivel de politica de stat. Oare aceasta nu demonstrează ca ideea Unirii nu va fi acceptata de aceste structuri? Oare aceasta nu demonstreaza ca toate partidele pseudounioniste sunt controlate de Rusia prin agentura sa FSB-ista? Oare aceasta nu demonstrează ca unica cale de a RE-Veni la Patria mama – România este calea Eliberarii Teritoriilor Ocupate de Rusia in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992-1993, exclusiv si numai pe cale militara? Raspunsul e unul categoric: “DA”!!! Numai România unilateral are dreptul de a ridica aceasta idee. De a o dezvolta si de a o realiza. Si categoric – fara opinia populatiei din aceste teritorii, care si-au pierdut identitatea sa nationala. care nici nu doresc sa cunoasca istoria si sa o analizeze.

  4.
  Iaca poftim! Cum vorbesti de Unionism,
  cum apar asa comentarii. Si asta e peste tot. Nu!!! Nu!!!
  Si iarasi nu!!!
  Nici un fel de Unionism in Republica Moldova nu exista la nivel oficial. Numai România poate sa revendece aceste teritorii. Si numai ea are dreptul. România trebuie sa ee tactica serviciilor sale de informatii care a fost in perioada lui Nicolae Ceausescu in raport cu URSS. Numai ca in cazul nostru in raport cu statul separatist, numit Republica Moldova. Si cand va veni timpul sa actioneza prin:

  A) Infiiintarea rapida a unui Front al Salvarii Nationale
  si in Basarabia si in România,
  B) Pregatirea unei Adunari Nationale;
  C) Ajutorul real militar in sustinerea apararii Frontului Salvarii Nationale, prin traversarea Prutului si preluarea controlului, indreptat impotriva unor eventuale desprinderi de teritorii ale Basarabiei,
  D) Crearea unor grupe de cadre pentru corpul administrativ si de comanda in domeniul administratiei publice, pe perioada instaurarii starii de urgenta.
  E) Arestrarea si definirea justitiei a persoanelor care au actionat si actioneaza impotriva statului român;
  F) Numai Romania poate salva natiunea româneasca
  din Basarabia, nici un fel de UNIONISM deschis
  in Republica Moldova nu exista. Intuiesc ca pot exista
  niste cercuri de unionisti adevarati, insa ele sunt in ilegalitate…

  5.
  Unionism in colonia ruseasca Republica Moldova nu exista. Pe ei ea tradat Iurie Rosca, care de fapt si-a exercitat atributiile sale de sreviciu, adica de ofiter KGB. Toti unionistii au disparut undeva prin anii 1994. Ei fiind inlaturati de la putere prin dispersare, santaj si descreditare… Numai România va redobândi aceste teritorii si numai in mod unilateral, printr-o operatiune militara de eliberare a teritoriilor ocupate de separatisti si de ocupantii rusi neocolonialisti. Tot in Republica Moldova care se identifica deschis ca unionisti – de fapt sunt securisti care activeaza pentru FSB. Puneti-va toti o intrebare? De ce miscarea unionista nu s-a dezvoltat din 1994 si pana acum? De ce nimeni din pretinsii “unionisti” cand ajung la putere (fiind pusi de Moscova), nu ridica intrebarea revenirii la România? E simplu! Sunt separatisti fata de România si sunt agenti secreti ai Rusiei. De ce nu a fost adoptata pana acum Legea lustratiei? E simplu – nu-i convine Federatiei Ruse. In Moldova Unionism nu exista. El a fost dispersat de Iurie Rosca in 1994 – 1998. Nimicit de Voronin in 2001-2009. Si indreptat spre o cale gresita de catre AIE -1, AIE -2, si actuala “coalitie”. Indreptat spre o cale gresita de integrare in UE, care nu va fi nici o data.
  Ideea de integrare in UE, fara RE-Unirea cu România,
  este o intarire a pozitiei de separatism fata de România,
  si care are drept scop o eventuala cedare a acestor teritorii
  de catre Occident – Rusiei in schimbul carorva intelegeri de culise. Insa eu sunt ferm convins, ca statul român totusi va elibera militar aceste teritorii.

  6.
  Argumente in sustinerea tezei ca Unionismul
  in colonia ruseasca Rep. Moldova
  (unitate teritorial administrativa de separatisti fata de Romania)
  NU EXISTA:

  a) Limba româna nu este recunoscuta oficial in Pseudo-constitutie.
  b) Serviciile secrete tot timpul au luptat cu unionismul si nu cu separatismul gagauzilor si Tiraspolului,
  c) Tin armata rusa pe acest teritoriu nu de atata ca nu pot hotara problema, dar deoarece cand România va traversa Prutul, ca sa poata opune rezistenta României prin intermeiul armamentului rusesc din Transnistria + resursele umane de mancurti,
  sovini si separatisti din ambele parti ale Nistrului,
  d) In scoli nu se preda istoria adevarata a României
  si nu este inclusa in programul examenelor de bacalaureat,
  e) Partidele politice românesti care ar propune ideea RE-Unirii
  nu exista, iar cele care exista, sunt coinstituite de FSB.
  f) Nu exista nici o emisiune la TV care regulat, in fiecare saptamâna (la nivel national) sa discute problema RE-Unirii. adica avantajele ei (si fara personaje gen Selin, Stepaniuc, Lupu etc…).
  g) Nu exista fundatii pro-românesti
  care ar forma un front civic al unionismului,
  si aceste actiuni se blocheaza deja de 20 de ani (din 1994),
  h) Tineretul nu este educat in spiritul unionist, si profesorii din licee deja nu mai sunt unionisti, asa cum au fost 20 de ani in urma.
  7.
  Moldoveni sunt numai in România.
  Aici in Chisinau ei trebuie denumiti Bâceni, adica de la denumirea râuleţului Bâc, care curge prin Chişinău. Astfel în Republica Moldova locuiesc români şi bâceni. Cei ce nu recunosc, ca sunt români, trebuiesc numiţi bâceni. În acest sens trebuie de apelat la Igor Dodon, Şelin, Voronin şi alţii ca sa fie modificat art. 13 din Constituţia RM, prin modificarea denumirii limbii din moldoveneasca – în limba bâceană. Iar denumirea statului separatist României – Republica Moldova, ar trebuie modificată în Republica Bâceană. Aşa va fi exact şi potrivit… Negarea faptului că moldovenii sunt români, aduce la schimbarea denumirii statului şi a limbii, şi deoarece Moldova este numai în România, ar trebui ca la Chişinău să fie limba bâceană şi statul Republica Bâceană….

  ==========================================
  N.B.
  In loc de termenul Unire sau Re(Unire)
  mai corect ar fi de introdus un termen nou cum ar fi: “Reintregirea Neamului Românesc….” Astfel mai corect ar fi ca cetatenii de buna credinta care simt româneste sa nu se declare unionisti, – dar reintegrationisti. Termenul unionismului presupune unirea a doi subiecti ai dreptului international, care in cazul separatistilor din Chisinau nu este posibil. Corect ar fi de intordus un termen (curent) nou numit – REINTEGRATIONISTII. Atunci va fi clar, ca acesti oameni de buna credinta doresc reintegrarea, rolul principal al caruie ii revine in exclusivitate României si nici de cum nu Republicii Moldova (stat de separatisti fata de România, si o organizatie administrativ teritoriala anti-româneasca).

 2. =Rozina Unionista dela Hotin= says:

  Un mesaj european din Lituania:

  http://ru.delfi.lt/news/politics/gribauskajte-obsudila-s-prezidentom-gruzii-podgotovku-k-sammitu-nato.d?id=65602952#ixzz3AzIOwXf8

  20 August 2014:
  Presedinta Lituaniei, Dalja Gribauskaite
  a coordonat cu conducerea Gruziei despre participarea acestei tari caucaziene
  la ReUniunea NATO din Tara Galilor / Marea Britanie/
  din 4-5 Septembrie 2014 la care se planifica adoptarea
  unor documente importante referitor la Forta de Aparare a Gruziei
  si de asemenea aderarea ei in viitor la NATO si UE.
  ———————————————————————————–
  Nota Speciala:
  Si Guvernantii si Diplomatii pruto-nistreni filo-rusi si anti-români
  de la Chisinau oare cu ce se ocupa acum
  in fata pericolului invaziei moscalesti
  cu hoarde calare pe tancurile de peste Nistru ?
  Sunt ei cu totii in vacante de lunga durata
  in spatiul vamal ocupant moscalesc terorist dodonist gagautzist ?
  Iar reprezentantul Rep. Molotova la sediul NATO din Bruxelles,
  agentul moscovit Mișka Gribincea stati-alist independentist moldafnist cu cât este platit de Kremlin
  ca sa saboteze euro-integrarea noastra ?
  Si Presedintele Timofte inca nu s-a trezit din adormire ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: