DISCUȚIE CU UN OM ALB CARE S-AR PUTEA SIMȚI NEGRU DOAR PENTRU A COMBATE IDENTITATEA ROMÂNEASCĂ

Acest om se numește Valeriu Reniță. Domnul Valeriu Reniță este o pesoană publică, un jurnalist cunoscut, exercitând într-o vreme directoratul agenției Moldpres. Am discutat cu dumnealui astăzi, pe facebook, în cadrul grupului I’ROMANIA, din care fac parte 14 215 membri. Am discutat cu domnul Reniță nu că aș fi vrut, ci pentru că a legat capăt de vorbă. Întrucât discuția a fost una publică, îmi permit să o redau mai jos, lăsându-le cititorilor libertatea să judece fiecare în parte, trăgând concluziile de rigoare. Iată schimbul nostru de replici:

Valeriu Reniță, profil de facebook

Valeriu Reniță, profil de facebook

Valeriu Reniţă: Ну, шы…

Victor Alexeev: Nimic. Doar așa, ca să se știe. Vă deranjează?

Valeriu Reniță: Ну! Сурпринс кэ ынцележець молдовеняска…

Victor Alexeev: Nici un fel de moldovenească, e cea mai autentică română cu litere rusești, ca pe timpul ocupației sovietice, cum spune Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Valeriu Reniță: Da, mi-a picat greu asta, cum zic valahii…Poate-mi spui mata, că văd că eşti pentru Unire, de ce-au renunţat valahii atît de subit la identitate. Ce i-a grăbit aşa..? Că dintre toţi care au fost obligaţi de maşina de stat să renunţe la identitate pentru opţiunea română, doari valahii s-au supus bănuitor de repede…Numai Vă rog, nu-mi citiţi lecţii din manualele aprobate de statul român.

Victor Alexeev: Există suficiente surse rusești anterioare unirii principatelor care confirmă identitatea românească a ardelenilor, moldovenilor și muntenilor. Dumneavoastră le cunoașteți. Sunteți un om prea instruit ca să vă dau eu lecții de istorie.

Valeriu Reniță: Credeam că ştiţi mai multe despre valahi…Scuze! Vă resepct opinia, deşi sînt separatist moldovean.

Victor Alexeev: Da, există printre românii de la noi și separatiști. Au existat și în secolul XIX. Gheorghe Asachi, bunăoară. Atâta doar că Gheorghe Asachi, din bun simț, în pofida conexiunilor sale, inclusiv financiare, cu Petersburgul, nu a pus nicio clipă la îndoială indentitatea sa (și a compatrioților săi) românească. Sunt separatiști și separatiști. De exemplu, separatiții ruși din Moldova de peste Nistru îi obligă pe cei 50 000 de copii români din regiune să scrie românește cu litere rusești, precum ați scris și dumneavoastră mai sus.

Valeriu Reniță: E! Credeam că n-o să-mi daţi lecţii! Da ce român poate să renunţe la plăcerea de a-i da din deget unui basarabean, pardon, moldovan, că Basarabii ori că-s vlahi, ori cumani…

Victor Alexeev: Lăsați falsa ofensă! Eu sunt basarabean și am luptat cu arma în mână în Răzoiul de Independență de pe Nistru. În plus, MGB-ul rusesc de la Tiraspol mi-a intentat dosar penal pentru ”tentativă de răsturnare a puterii de stat în Republica Moldovenească Nistreană”, cerând 25 de ani de detenție. Am fost vicecomisar pentru activitatea operativă în Comisariatul municipal de Poliție Tighina și am văzut cum își bat joc unii pretinși, din interes, moldoveni de copiii noștri din zona de ocupație rusească. Nu vă dau lecții. Mă miră doar că un om instruit ca dumneavoastră poate fi atât de speculativ sau poate, pur și simplu, opac la adevărurile elementare. Mâine-poimâine cineva își va putea lua libertatea să spună că are altă identitate de rasă, că e negru sau mongoloid, chiar dacă toată lumea vede că e alb. Respect liberul arbitru și opinia subiectivă sinceră, dar acestea nu pot merge dincolo de limita adevărului și a bunului simț.

Valeriu Reniță:  O-o-o! Stiiți ce poate fi adevărat în ceea ce spuneți Dvs, că restul seamănă, să mă iertați, a propagandă, ori, cum afirmați Dvs, speculație: faptul că nea-m fi putut întîlni pe vremea conflictului la Tighina. Dar faptul, că am fost de la un capăt la altul al conflictului reporter de război, nu-mi ajută cu nimic în identificarea unor adevăruri, despre care vorbiți. Știți, că exemple proaste de comportament la război, există de ambele părți ale liniei frontului. Sînt ceea ce simt, dle comisar, și dacă m-aș simți negru fiind alb, ce treabă ați avea cu mine? Pentru că mai există, cum știți, ori presupuneți și Dvs, ceva și dincolo de ceea ce bunii noștri pămînteni numesc adevăr și bun simț. Vă sînt dator și eu cu sfat: nu expuneți public documente bisericești care ar certiifica dragostea Dvs de Dumnezeu, pentru că ce poate fi mai autentic și mai înălțător, decît revelațiile avute pe timpul războiului. Și ultima, mai pămîntească: undeva sus, stă scris demult, cerecetați, valahul o să bage moldovanul în mormînt!

Victor Alexeev:  Domnule Reniță, nu eu m-am legat de identitatea dumneavoastră, ci invers. Vorbiți de valahi și de moldoveni ca de etnii diferite, ceea ce este împotriva evidențelor. Faceți opozabili doi termeni locali pentru a submina numele nostru de neam, numele vechi de român. E provocator și ofensator din partea dumneavoastră. Este adevărat că nu toți românii sunt moldoveni, după cum nu toți românii sunt ardeleni sau maramureșeni, dar toți moldovenii sunt români de neam. Asta e părerea mea și a foarte multor oameni care nu caută pete în soare și nici o mie de noduri pe un centimetru pătrat de papură. Identitățile pot fi și sunt multiple, dar complementare, nu opozabile. Dacă mă cheamă Victor, sunt Victor, asta nu înseamnă că nu sunt și Alexeev. Și dacă sunteți Valeriu, sunteți Valeriu, dar sunteți și Reniță, nu-i așa? Aveți cumva două identități? Nu! Așa e și cu numele de neam. Axioma li se aplică tuturor neamurilor de pe fața pământului, nu doar nouă. Dumneavoastră, în mod evident, sunteți antiromân. Eu nu sunt antimoldovean. Dacă aș fi, ar însemna sau să fiu lipsit de onestitate, sau să nu am toți boii acasă. Mă mândesc că sunt român moldovean. Nu accept sfaturi de la dumneavoastră, care, fiind alb, vă luați libertatea de a vă simți negru. Aveți tot dreptul să vă simțiți, bunăoară, și francez, și Napoleon Bonaparte, și oricine doriți dumneavoastră, dar nu veți fi niciodată ceea ce nu sunteți în realitate. Fiind bărbat, puteți să vă simțiți femeie, nu am nimic împotriva contradicțiilor dumneavoastră cu evidențele. Ceea ce postez pe propriul meu profil de facebook nu trebuie să vă deranjeze, pentru că nu vă privește în nici un fel. Nu doresc nici să certific, nici să demonstrez nimic, ci doar să împărtășesc o bucurie simplă, ca român cum m-a făcut Dumnezeu, cu care eu nu am curajul și nici obrăznicia să mă pun în poară, ca dumneavoastră. Haideți să punem punct acestui schimb inutil de comentarii și să rămânem fiecare la părerile noastre despre libertate, adevărul obiectiv, subiectivisme și identitate. Nu abdic de la o polemică, dar nu-i văd rostul când știu că sunteți antiromân.

COMENTARIILE SUNT DE PRISOS.

 

16 Responses to DISCUȚIE CU UN OM ALB CARE S-AR PUTEA SIMȚI NEGRU DOAR PENTRU A COMBATE IDENTITATEA ROMÂNEASCĂ

 1. Anca says:

  Domnule Alexeev, acest mancurt alb/negru nu merită să discutați cu el. Vă pierdeți timpul degeaba. Zi-i prostului prost și lasă-l în pace.

  • De acod, Anca, nu merită, discuțiile de genul ăsta sunt contraproductive și de uzură, dar nici nu-l puteam lăsa să se desfășoare acolo unde putea să tacă și să-și caute de treabă. Sănătate!

 2. George Pop says:

  Atentie, tipul are ceva in urechea stanga! O cascheta. Primeste indicatii de la Voronin.

 3. Ghenadie says:

  „Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!” (Isaia 5:20)

 4. Brander says:

  Corect ati procedat Domnule Victor Alexeev i-ati raspuns argumentat.
  Acestea ca Valeriu Reniță, sunt profitorii regimului sovietic, care au masacrat si au bagat frica in sute de mii de oameni in Basarabia. Acesti lingai si colaboratori cu imperiul raului lucrau cot la cot.

  Pe timpuri acest ratacit de Valeriu Renita isi varsa veninul intr-o revista “Sens” la sigur ca sustinuta de Moscova, care ca regula publica materiale contra identitatii noastre romanesti si contra populatiei bastinase din Republica Moldova.

 5. Mandra si Escu says:

  Hopa!! La asta subscriu, domnu Alexeev!! E absolut OK!! Mai ales argumentatia.

 6. MARGA says:

  UN NOU MARS AL RE-UNIRII NOASTRE CU ROMANIA:
  MIERCURI, 21 NOIEMBRIE 2012
  DE HRAMUL SATULUI COSCODENI, RAIONUL SâNGEREI
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  la care vor participa vestiti cântareti si actori,
  oameni importanti si toti cetatenii satului
  care vor cere Re-Unirea cu România,
  in baza Actului Unirii al Sfatului Tarii din 28 Martie 1918.
  –––––––––––––––––––––-
  Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei.
  Conform datelor recensămîntului din anul 2004,
  populaţia la nivelul comunei Coşcodeni constituia 2931 de oameni.
  Din componenţa comunei fac parte localităţile
  Bobletici, Coșcodeni și Flămânzeni.
  Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei
  și la 101 km de Chișinău.

  Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima datî în anul 1508
  cu numele Flămânzeni.

  În sat funcționează biserica cu hramul Sf.Arhanghel Mihail,
  ridicată în 1804 din lemn, iar apoi reconstruită din piatră în 1855
  și biserica Sf.Nicolae, ridicată în 1907.
  -paroh: părintele Anatolie Boleac,
  / supus al bisericii pro-rusesti de ocupatie a lui Vladimir Kantarean
  si a teroristului popa Markel de la Balti /
  ––––––––––––––––––––––––––
  Hramul satului se sărbătorește la 21 noiembrie,
  de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

  1.
  dl Cernăuțeanu Leonard, primarul s. Coșcodeni,
  tel/fax: 0-262-36333; tel: 0-262-36331; 0-262-36810;

  2.
  Imagini s. Coşcodeni
  http://www.google.md/search?q=S+COSCODENI&start=10&hl=ro&sa=N&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ci6OUND6OIGeiQLTsoCgBg&ved=0CCAQsAQ4Cg&biw=1366&bih=611
  3.
  cântaretii Tina si Vasilica Trocin din Coscodeni

  4.video:
  intilnirea cu colegii peste 32 ani… coscodeni (singerei) 1

  5.
  video:
  IREX CPP Coscodeni TRM

  –––––––––––––––––––––––

  Personalitati din Coscodeni:

  – jurnalista Stela Popa, nascuta la 7 August 1982.

  – Oleg Bodrug, directorul Editurii “Prut International”,
  nascut la 23 Feb.1965.
  http://www.vipmagazin.md/profil/Oleg_Bodrug_Un_editor_pentru_aristocra%C5%A3ii_scrisului/

  – doctor Gheorghe Trocin,
  sef adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
  – Roşca Gheorghe Gheorghe,
  Comisar-adjunct pentru personal al CPR Sângerei,
  Locotenent-colonel de poliţie

  – bunelul academicianului Sergiu Rădăuţan /1926-1998/ tot Sergiu.
  – general aviator român Grigore Baştan /1922-1983 /
  – scriitorul Vasile Nastasiu, critic şi istoric literar,
  om de aleasă cultură / 1946-2012 /.
  – Ştefan Sava, o enciclopedie vie
  –––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  si o amintire de Ion Holban, politist de 50 de ani,
  actualmente stabilit in Donduseni:
  Coscodeni:
  “un sat de neuitat, cu un răuleţ care ne uneşte cu copilăria, cu râpa izvoarelor unde ne duceam la săniuş,
  stricam poloboacele şi ne confecţionam schiuri,
  cu şesul din faţa satului, unde pe băltoacele îngheţate
  ne plimbam cu patinele, unde la ferărie ascultam
  şi priveam ţiganul care potcovea caii colhozului OKTOMBRIN,
  da cu nostaligia nu te joci…”

 7. IOANA says:

  SE PARE CA ACEST VALER RENITA E ACELASI VASILE ROIBU ALIAS ION – NIKA, ETC DE PE VOXPUBLIKA MD = AGENT PLATIT RUSESC DE OCUPATIE. RUSINE, TRADATORULE SI MAFIOTULE RENITA!

 8. Maria says:

  Felicitări, domnule Alexeev, pentru răbdare. Dacă pînă la acest schimb de replici mai credeam în re-nașterea lui Reniță, acum cred că este incurabil la capitolul limbă, identitate, Țară istorică… Păcat, totuși, a făcut lecturi serioase, deci nu spune bazaconii din necunoaștere, ci din atașament convențional față de cel din mâna căruia a ciugulit… Sănătate!

 9. Dumitru says:

  Îl cunos pe Reniţă şi… nu cred că a fost sincer pîmă la capăt… altfel nu mergea după literatură română la librariile Drujba – Odesa, Kiev etc. Român-neRomân nu e treabă de PARLAMENT şi nici de ACADEMII – ăştia suntem fără vrerea ori ne-vrerea Noastră – sîngele apă nu se face.

 10. mircea.ro says:

  Problema este, domnule Alexeev, că în Basarabia sunt foarte mulţi de teapa lui Reniţă. Au trecut peste 20 de ani de la proclamarea independenţei şi mare lucru nu s-a întâmplat în mentalul basarabean. Oare de ce domnule, la estonieni, lituanieini, letoni le-au trebuit 2-3 ani pentru afirmarea conştiinţei naţionale autentice, iar la basarabeni nicio generaţie nu le ajunge! Care o fi explicaţia domnule?

 11. Ludmila says:

  Nu cred ca e cazul sa discutati cu asemenea persoane… Intelepciunea populara constata – nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita… Problema identitatii nu se rezolva in discutii cu oameni care nu recunosc adevarul stiintific. Pierdere inutila de timp… Viata e prea scurta sa-i mai bagi in seama… Prefer sa discut cu specialisti competenti in domeniu… Ca vrea omul sa se declare ce-i trasneste prin minte, e dreptul lui, dar nu ma poate obliga sa tin cont de aiurelile lui… Sunt atatea lucruri frumoase pe care trebuie sa le fac… Chiar nu cred ca merita sa le acordam atentie… Viata e mult mai frumoasa daca nu-i bagi in seama pe unii… Sa aveti un sfarsit de saptamana bogat in evenimente placute… O seara linistita…

 12. Popica de la Sibiu says:

  Bravooo D-nule Victor … Felicitari … i-ati spus-o la mancurt!!

 13. Roiaba Mârtoaga says:

  De Cristina Vicol
  13 Nov.2009
  http://politicom.moldova.org/news/darie-la-schimbat-pe-renita-la-moldpres-204444-rom.html
  ——————————-
  Valeriu Reniţă:
  „Vorbesc moldoveneşte şi fac parte din altă echipă”

  Directorul Agenţiei Informaţionale de Stat „Moldpres” a demisionat. „Fac parte dintr-o altă echipă, era timpul să plec, sunt statalist şi vorbesc limba moldovenească”, a declarat, pentru jurnal.md, ex-directorul AIS „Moldpres”.

  Noul director al AIS „Moldpres” este Vlad Darie, ziarist, om politic, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. „Am făcut un schimb civilizat de putere cu noul director”, a menţionat Valeriu Reniţă.

  Ex-directorul agenţiei de ştiri ne-a mai comunicat că are multe similitudini biografice cu noul director al agenţiei Moldpres. „Eu am fost consilierul lui Vladimir Voronin, iar Vlad Darie – al lui Mircea Snegur; eu am fost primar de Suruceni şi Vlad Darie a fost primar de Suruceni; acum m-a succedat şi la Moldpres”.

  Referitor la planurile pentru viitor, Valeriu Reniţă ne-a declarat: „O să aştept să văd ce o zică echipa mea. Între timp, am un proiect sportiv la care ţin – o echipă de fotbal la Suruceni”, a adăugat ex-directorul agenţiei de ştiri.

  Valeriu Reniţă a venit la cârma AIS „Moldpres” în 2004, imediat după plecarea din funcţia de purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Vladimir Voronin.

 14. Unionistul says:

  Atentie Mare la provocatori:
  –––––––––––––——————————
  Provocatorul Vasile Roibu – alias – ion – nika – ina, etc, Russki Ivan,
  de pe voxpublika md
  este jurnalistul comunist din s. Suruceni, sluga lui Voronin,
  Valeriu Renita, statalistul rusofil okupant si anti-unionistul !

  N.B.
  Toate mesajele mele de pe
  voxpublika md sunt blocate.
  SIS-temul este mereu in Actiune !
  —————————————————————–
  http://valeriurenita.wordpress.com/in-oglinda/

 15. Nunuța says:

  25 feb.2012:
  ————————————
  Iată ce cred eu despre primul caz moldovenesc de sancţionare a persoanelor care ar fi participat la blaturi.

  Pe scurt despre Valeriu Reniţă şi ceilalţi,
  decizia federaţiei, şi alte fenomene anapoda
  din Ţara lui Dogaru.
  ———————————————————————–
  – Federaţia a făcut un pas URIAŞ în lupta cu corupţia din fotbalul moldovenesc, în războiul cu blaturile şi cei care transformă fotbalul în circ, în business necurat.
  – Federaţia i-a sancţionat prea dur financiar pe Valeriu Reniţă (15 mii dolari) şi Sergiu Caraman (8 mii dolari), dar a fost prea indulgentă din punct de vedere sportiv cu echipa Sfântul Gheorghe Suruceni, care, după mine, trebuia trimisă în Divizia B.
  – La fel, din momentul în care s-a demonstrat că echipa SG Suruceni a trucat meciuri, se impunea automat şi sancţionarea echipelor cu care Suruceni ar fi făcut aceste blaturi, mai ales că în declaraţia jucătorilor care au scris reclamaţia la FMF se dau nume concrete de persoane care la momentul respectiv erau angajaţi oficial la echipele cu care SG Suruceni ar fi făcut blat.
  – Suruceni şi cu toţi cei de acolo sunt doar o parte minusculă din mafia pariurilor, care începe să prindă rădăcini în Moldova. Din păcate cei mai importanţi organizatori vor rămâne nepedepsiţi. Iar după cum bine ştiţi, cei mai importanţi sunt la cele mai mari cluburi, la fel ca în toată lumea.
  – Principalii vinovaţi în situaţia creată sunt conducătorii de cluburi, patronii, care sunt înebuniţi după bani şi transformă fotbalul într-un circ.
  – Federaţia nu are pârghii legale de a lupta împotriva pariurilor din fotbal fără ajutorul organelor de drept din stat. Aici ar trebui să se implice poliţia, procuratura. Vă daţi seama, la noi aşa ceva…
  – Reniţă nu avea nicio şansă să câştige alegerile FMF, chiar dacă şi-a înaintat candidatura la preşedinţia federaţiei. Acesta nu poate fi un motiv din care a fost exclus din Comitetul Executiv şi din fotbal pentru următorii 5 ani. (Îmi pare rău de Caramas, care a greşit din sărăcie)
  – Valeriu Reniţă a primit bani mari de la Federaţia de fotbal pentru şcoala de copii, una modestă de altfel. Sute de mii de lei au ajuns în conturile patronului de la Suruceni, el fiind la un moment dat unul dintre favoriţii federaţiei la acest capitol. Cred că a fost un business bun pentru Reniţă, care, însă, în momentul în care a găsit o modalitate mai bună de a câştiga bani mai mari, a schimbat plastinka. De asta el nu va fi niciodată credibil pentru mine.
  – Cât timp vom avea baze sportive cu cluburi şi nu invers, atâta timp vor exista meciuri dubioase şi fotbal necurat. Nu vor fi niciodată meciuri bune atunci când se joacă în familie, la bază. Fie că e vorba despre Zimbru şi Dacia sau despre Sheriff şi FC Tiraspol.
  – Sper ca Federaţia să nu se oprească aici şi să continuie sacţionarea şi chiar excluderea din fotbal a acelor persoane sau cluburi care se ocupă cu jocuri murdare.
  ——————————————————————
  Publicat de Sandu Grecu
  http://sandugrecu.blogspot.com/2012/02/federatia-de-fotbal-inceput-decapitarea.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: