CONFERINȚĂ DESPRE ARTA DIN BASARABIA, LA BUCUREȘTI. IGOR MOCANU PREZINTĂ: „Mitul național în România marginală. Adeziuni, împrumuturi și delimitări în arta din Basarabia (1887-1930)”

Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri, 7 noiembrie 2012, orele 18.00 la conferința Mitul național în România marginală. Adeziuni, împrumuturi și delimitări în arta din Basarabia (1887-1930), susținută de Igor Mocanu în cadrul expoziției Mitul național. Contribuția artelor la definirea identității românești (1830 – 1930).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervări la comunicare@art.museum.ro.

În 1887 se întorc la Chișinău primii absolvenți ai Academiei de Arte din Sankt-Petersburg. În 1894, Vladimir Okușko fondează Școala Orășenească de Desen din Chișinău. În 1903 apare, tot la Chișinău, Societatea Amatorilor de Artă. În 1909 Pavel Piskariov înființează o școală particulară de meșteșugari. În 1918 este fondată Școala de Arte Frumoase, iar în 1921 Societatea de Arte Frumoase.

Amintind reperele instituționale care au conturat mișcarea artelor vizuale în spațiul românesc periferic din 1887 până în 1930, Igor Mocanu urmărește evoluția extrem de sinuoasă a artiștilor născuți și formați în Basarabia, marcați de ideologii diverse și contradicții identitare.

Aceasta este cea de-a treia întâlnire dintr-un ciclu de conferințe pe teme conexe expoziției Mitul național. Contribuția artelor la definirea identității românești (1830 – 1930), deschise la MNAR în perioada 13 septembrie 2012 – 13 februarie 2013 (curatori: Monica Enache și Valentina Iancu, în colaborare cu istoricul Lucian Boia).

Expoziția Mitul național. Contribuția artelor la definirea identității românești (1830 – 1930), explorează modalitățile prin care cei mai importanți artiști români moderni au contribuit la definirea identității naționale, într-o perioadă încărcată de evenimente istorice hotărâtoare pentru formarea statului român: Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, instaurarea lui Carol I ca domnitor în 1866, Războiul de Independență 1877-1878, proclamarea regatului României în 1881, Marea Unire din 1918.

Sunt expuse aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, create în perioada 1830 – 1930 de artiști precum Barbu Iscovescu, Constantin Daniel Rosenthal, Carol Popp de Szathmári, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Oscar Han, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea etc.

Pornind de la perspectiva propusă de istoricul Lucian Boia în lucrările sale Istorie și mit în conștiința națională și Pentru o istorie a imaginarului, demersul expozițional vizează identificarea în operele artiștilor a câtorva dintre temele dominante ale mitologiei istoriei românești: latinitatea, unitatea teritorială, lupta pentru independență etc.

Igor Mocanu este publicist, traducător, curator. Este editorul secțiunii Artă a revistei BeWhere! și publică articole de opinie și critică în publicații precum CriticAtac, Observator cultural, Arta, ADN ș.a. A realizat împreună cu Sanda Watt expozițiile-manifest Cheap replicas (Paradis Garaj, 2009) și Tăcere ostentativă (subBUFET, 2009).

A fost curatorul expozițiilor de fotografie semnate de Bogdan Gîrbovan, 5@14 (Draft One, 2009), 10 / 1 (Atelier 35, 2010) și Ierarhia Poliției Române (Galeria Posibilă, 2011). A îngrijit antologia 1984. Ultima generație a comunismului românesc (UNIBUC, 2008; coord. Ion Manolescu) și a participat la proiectul literar Rubik (Polirom, 2008; coord. Simona Popescu) și în volumul CriticAtac. Antologie I (Editura Cartier, 2011, coord. Vasile Ernu, Florin Poenaru, Costi Rogozanu), cu un text despre proiectatul Muzeu Național al Dictaturii Comuniste din România.

În prezent este doctorand la Universitatea de Arte din București, cu o teză despre avangarda politică din România, coordonată de Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu.

One Response to CONFERINȚĂ DESPRE ARTA DIN BASARABIA, LA BUCUREȘTI. IGOR MOCANU PREZINTĂ: „Mitul național în România marginală. Adeziuni, împrumuturi și delimitări în arta din Basarabia (1887-1930)”

  1. Tudor Doros says:

    Cât mai multe astfel de activitàti si nu numai culturale (istorice, lingvistice, arheologice…) de practicat în tot spatiul românesc, de fiecare datà cu o participare obligatorie a basarabenilor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: