SPIONAJ RUSESC ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! UN SPION RUS A FOST PRINS PE AEROPORTUL OTOPENI DIN BUCUREŞTI

Cetăţeanul rus care a încercat să iasă din România cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă are interdicţie de a părăsi Bucureştiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Cetăţeanul rus O.M., în vârstă de 42 de ani, a fost prins în 19 octombrie pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Otopeni în timp ce încerca să părăsească România având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate despre zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurorii au luat în cazul cetăţeanului rus măsura interdicţiei de a părăsi Bucureştiul.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracţional constituit din cetăţeni ruşi şi români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 din Cod penal.

Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti ar fi divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Suportul informativ în acest caz a fost asigurat de către SRI.

Cercetările continua in vederea documentarii întregii activităţi infracţionale, a precizat sursa citată.

Contactat telefonic de MEDIAFAX, directorul executiv al societăţii IMPROMIN, Gabriel Neamţu, a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi a solicitat un răgaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta şi-a închis telefonul mobil.

sursa: zf.ro

Spionaj economic la Moldova Nouă: Afacerişti ruşi ar fi obtinut informaţii clasificate

DIICOT cercetează un grup infracţional de cetăţeni ruşi şi români pentru divulgarea de informaţii şi documente clasificate privind zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă.

“In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul ‘SUVOROV'”, se mentioneaza intr-un comunicat transmis vineri de DIICOT.

O.M., cetatean rus, in varsta de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul International “Henri Coanda” la data de 19 octombrie, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a precizat DIICOT. Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.

Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documentele respective are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Procurorii DIICOT continua verificarile in legatura cu autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Spionajul economic, acţiune “obişnuita” în toată lumea

“Ne aflam intr-un real razboi economic pentru resurse minerale”, a spus analistul Ionel Blanculescu.

“Si specialistii nostri actioneaza in alte zone economice ale lumii, nu trebuie sa ne sperie astfel de actiuni, pentru ca ele sunt generale in intreaga lume, pentru a obtine informatia la momentul oportun”, a afirmat analistul.

Spionaj la Moldova Nouă – Blănculescu: Ne aflam în real razboi economic pe resurse

Fostul sef al SRI, Costin Georgescu, a declarat la Digi24 ca spionajul economic “este un fenomen curent si normal” in lume si ca interesul statului roman este sa protejeze informatiile critice si sa previna furtul lor.

Reprezentantii ministerului Economiei au declarat pentru NewsIn ca IPROMIN SA nu se afla in subordinea sau sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), fiind de mai multi ani o institutie privata.

Ambasada Rusiei nu ştie cine este cetăţeanul rus cercetat de autorităţile române

Ambasada Rusiei la Bucuresti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa MAE roman.

“Ambasada Rusiei nu are nicio informatie despre un cetatean rus retinut de autoritatile romane pe 19 octombrie. Daca cazul chiar a avut loc, noi nu am primit nicio informatie. Vom face o cerere autoritatilor Romaniei pentru clarificare. Vom trimite o nota verbala MAE pentru a ne oferi detalii. Fara informatii, nu putem face niciun alt comentariu”, a declarat consulul Andrei Lancikov, de la Sectia Consulara a Ambasadei.

De asemenea, consulul rus a precizat ca, potrivit prevederilor legislatiei internationale, autoritatile romane au obligatia sa notifice Sectia Consulara a Ambasadei Ruse atunci cand retin un cetatean rus.

Lancikov a mentionat ca Sectia Consulara nu a fost contactata nici de cetateanul rus mentionat in legatura cu acest caz.

Ce spune SRI

SRI evalueaza impactul asupra securitatii nationale a documentelor clasificate despre zacaminte de cupru gasite la cetateanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de catre Brigada Antitero in urma unui control de rutina, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

“Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeropotul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta”, a declarat Sorin Sava.

Ce spune directorul Ipromin

Nu exista metale rare in zacamantul de la Moldova Noua, a declarat Gabriel Neamtu, directorul executiv al societatii Ipromin.

“Nu exista o harta care sa contina metale rare…Nu avem evaluari la zi asupra rezervelor si resurselor, ci doar asupra zonelor poluate”, a declarat Gabriel Neamtu.

Oficialul a mai spus ca niciun reprezentant al societatii Ipromin nu este sub ancheta.

Zăcământul de la Moldova Nouă este în curs de privatizare

Primarul localitatii Moldova Noua, Matei Lupu,a afirmat ca zacamantul de cupru din zona se afla in curs de privatizare, dupa ce a fost organizata licitatie si a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca marime din tara si putand fi inca exploatat cateva decade.

Potrivit primarului, a fost o licitatie pentru privatizarea acestui zacamant si a fost semnat un precontract, urmand sa se intabuleze terenurile, sa fie obtinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

“Precontractul a fost semnat cu o firma elvetiana, nu mai stiu exact cum se numeste. Intreprinderea Miniera Moldova Noua este inchisa din anul 2004”, a spus Lupu.

sursa: business24.ro

6 Responses to SPIONAJ RUSESC ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! UN SPION RUS A FOST PRINS PE AEROPORTUL OTOPENI DIN BUCUREŞTI

 1. Mandra si Escu says:

  Chit ca sursele indicate nu sunt emanate direct de la PSD, ci sunt surse explicit scoase din presa(deci e vorba de pozitia acelor organe de media!) , daca e vorba de corectitudine dusa lamuritor pana la capat, PSD -sa-si expuna parerea public despre eveniment. Pana atunci , ceea ce ati facut, Alexei Alexeevici este un subtrefugiu!! Un giumbusluc,colea sa ne ia ochii!! Totusi, fac observatia ca sunt folositoare si comentariile la precizia faptelor si actelor politice. Altfel lamurirea prezena nici nu ar fi fost facuta.

  • Anonimă şi curajoasă “Mândră şi Escu”, eşti liberă, evident, să nu-ţi “infectezi” privirile curate ca lacrima pe acest blog. Ceea ce postez e pentru mine şi pentru prietenii mei. Tot ce postez îmi asum. Dacă revii cu procărioare, te blochez. Nu ai indicat nicăieri de unde eşti emanată. În plus, eman(ez)i chiar tu şi nu miroase deloc bine. Mergi şi te lămureşte la sursa ta de emanaţie.

 2. Mandra si Escu says:

  PS- Dincolo de ceea ce v-am scris, calculatorul meu, chiar in aceasta clipa ma avertizeaza ca blogul dv comporta mari riscuri de infectare cu virusi la accesare. Si nu e prima data cand primesc o astfel de avertizare. Aveti vreo explicatie??

  • 1. eşti o aninimă, poate chiar o susă rusească.
   2. nu am ce discuta cu anonimii.
   P.S.: am veriticat şi m-am convins că adresa pe care o indici este falsă.
   Nu te mai obosi să revii.

 3. Papagalul din Tei says:

  De spioni rusi este plina si Rep.Moldova facatura stalinista.
  Ultimul, Mihai Balan a deveni seful SIS-temului pro-rusesc si anti-romanesc de la Chisinau. Si un alt spion rus Stratan de la Externe este un agent, etc. Oare de ce Presedintele Nicolae Timofte nu se mai trezeste din somn ?

 4. HARTILE SI RUSII says:

  In administratia SC Ipromin a fost si un geolog de profesie, membru PSD, Constantin Nedelcu, consilier din partea PSD in consiliul Primariei Bucuresti. Acesta stia foarte bine ce informatii sunt in hartile respective. Arhiva societatii a fost mutata in cladirea societatii Prospectiuni SA, fara a fi securizata. Poate ca ar trebui cautat si in cuibul din Caransebes orice miscare (posibil ca sa fie cineva interesat sa puna mana pe toate hartile detinute de SC IPROMIN SA)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: