MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL ROMÂNIEI, TITUS CORLĂŢEAN (PSD), A CERUT LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE PENTRU CETĂŢENII REPUBLICII MOLDOVA

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat, în ziua de 15 octombrie 2012, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Miniştrii de externe din statele membre ale UE au abordat subiecte legate de Vecinătatea sudică a Uniunii (cu accent pe evoluţiile recente din Siria şi Egipt), Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Iran, Mali, Vecinătatea estică a Uniunii (cu accent pe Belarus şi Georgia, inclusiv evaluarea desfăşurării alegerilor parlamentare) şi au analizat rezultatele recentului summit UE-China, în perspectiva discuţiilor privind China de la Consiliul European.

În cadrul reuniunii, ministrul Titus Corlăţean a avut o intervenţie despre relaţia dintre UE şi statele Parteneriatului Estic. A menţionat scrisoarea comună iniţiata de România, co-semnata de miniştrii afacerilor externe ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Ungariei, adresata miniştrilor de externe UE, Înaltului Reprezentant pentru Politica Externa şi comisarilor pentru extindere şi politica de vecinătate, respectiv afaceri interne, prin care se solicită statelor membre UE şi instituţiilor europene impulsionarea procesului de negociere privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova. Ministrul  Titus Corlăţean a pledat pentru o decizie a miniştrilor de externe în acest sens în viitorul apropiat. Intervenţia ministrului român a fost secondată de mai mulţi omologi. Cu ocazia discuţiilor, comisarul european pentru extindere a exprimat sprijin pentru trecerea la faza a doua a Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

sursa: Ministerul Afacerilor Externe al României

Advertisements

2 Responses to MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL ROMÂNIEI, TITUS CORLĂŢEAN (PSD), A CERUT LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE PENTRU CETĂŢENII REPUBLICII MOLDOVA

  1. Sergio says:

    Pacat ca foarte multi dintre basarabeni nu vad sau mai degraba nu vor sa vada cine-s adevaratii prieteni. OK, in diplomatie, ca si-n politica, nu exista prieteni ori dusmani permanenti (desi Rusia, cu exceptia sec 18, nu a fost nicicand prieten), exista doar interese permanente. Interesul nostru vital e sa fim impreuna cu fratii nostri de peste Prut. Poate o sa sune putin banal si chiar neprofesional din partea unui magistru in relatii internationale, dar o sa zic “viva Romania Mare!”…..

  2. Vasile says:

    Dar Rusia in sec XIX nu a fost o prietena Romaniei? De ce exista bulevardul Kiselioff in acest caz?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: