ATENŢIE LA DARURILE LUI TOMAC SAU DESPRE DIFERENŢA DINTRE CARTEA ROMÂNEASCĂ ŞI CARTEA STRĂINĂ (RUSĂ) ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Ambasadorul Marius Gabriel Lazurca, finul de cununie al fostului ministru de Externe Teodor Anatol Baconschi, într-un interviu pentru publicaţia „Timpul” de astăzi, 1 octombrie 2012, susţine: „ne-a mers la inimă dorința multora de a avea acces la cărți în limba română și, prin urmare, nu mai puțin de 1 milion de volume așteaptă să plece în toamna asta către toate colțurile RM”.

În acest context, trebuie să remarcăm expresia „cărţi în limba română” folosită în locul celei de „carte românească”. „Un milon de cărţi în limba română” sună frumos, numai că nu ni se spune nimic despre structura acestui milion şi nici despre geografia lui culturală. Nu ni se spune nimic nici despre cine anume şi pe ce criterii a făcut selecţia titlurilor care constituie milionul de cărţi în valoare de milioane de euro.

Puţină, foarte puţină lume cunoaşte că din cele 1 milion de volume sosite la Chişinău doar circa 8 mii (0,8%) reprezintă titluri româneşti, pe când circa 992 de mii de cărţi (99,2%) reprezintă traduceri din literatura străină (în special din cea rusă). Disproporţia este mai mult decât evidentă.

Acest proiect a fost aprobat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) condus de Eugen Tomac, în timpul ministeriatului Emil Boc, şi se înscrie într-un şir mai larg de nereguli. Subiectul a fost, deocamdată, cam ocolit de presa de la Bucureşti şi Chişinău, chiar dacă, în perioada 9 ianuarie – 30 aprilie 2012, activitatea DRP a făcut obiectul cercetărilor Curţii de Conturi a României, constatându-se abateri şi nereguli grave.

Este absolut firesc să sesizăm public, aici şi acum, faptul că cele 1 milion de cărţi donate bibliotecilor din Republica Moldova nu reprezintă „carte românescă”, atât de necesară, ci doar „carte străină în limba română”, traduceri din scriitori ruşi şi alţi scriitori străini.

Toate titlurile ruseşti traduse în română există în limba originalului în bibliotecile din Republica Moldova şi sunt studiate conform programelor şcolare în cadrul materiilor limba şi literatura rusă. Aceste titluri nu au fost solicitate de instituţiile de învăţământ din Republica Moldova şi nici de Ministerul Educaţiei de la Chişinău.

Cele 8 mii de exemplare de „carte românească” şi cele 992 000 de „carte străină în limba română” sunt depozitate de mai multe luni de zile la Întreprinderea de Stat „Mold-Didactica”  din Chişinău (strada Socoleni 16/1). Milionul de exemplare a apărut la o singură editură, „Adevărul”, din Bucureşti.

Este corect să amintim că, la 11 mai 2012, într-un interviu acordat postului Euro TV din Chişinău, ambasadorul Marius Gabriel Lazurca, substituind termenii „carte în limba română” cu „carte românească”, susţinea: „Găsesc că această ultimă reuşită, şi anume, achiziţionarea unui volum impresionant de CARTE ROMÂNEASCĂ, şi anume, 1 milion de volume, reprezintă una dintre cele mai remarcabile reuşite ale acestei agenţii guvernamentale româneşti”. În aceeaşi zi, ambasadorul Lazurca a mai declarat pentru publicaţia „Adevărul”: „Achiziționarea și trimiterea în Republica Moldova a acestui lot de un milion de volume de literatură universală și literatură română vine să suplinească o nevoie foarte concretă a oamenilor, mulți dintre ei foarte tineri, care au nevoie de aceste cărți pentru propria formare. E o donație care, prin talie, nu are egal și care cred că va crea un precedent fericit și să sperăm, imitat, și de către alții în viitor”. Da, această donaţie nu are egal prin talie, dar nici prin structură şi nici prin geografia autorilor.

Potrivit unor date centralizate, fondul de carte al bibliotecilor instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova constituie 22 797 956 de exemplare, cu un deficit total de 9 064 009 exemplare. Acest fond cuprinde doar 6 621 090 de exemplare în limba română cu alfabet latin (49,3), cu un deficit de 6 807 781 de exemplare (50,7%). Deficitul vizează, în mod covârşitor, literatura română studiată conform programelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei, precum şi dicţionarele de toate tipurile, ca instrumente de lucru,  de formare şi elevare lingvistică.

Pe tipurile de instituţii de învăţământ, fondul de carte se prezintă astfel:

 1. Bibliotecile instituţiilor de învăţământ preuniversitar:  fond total de carte – 12 828 539 de exemplare, cu un deficit de 6 472 264 de exemplare (43,6%). Dintre cărţile existente în şcoli şi licee doar 4 202 944 de exemplare sunt în limba română cu alfabet latin, deficitul constituind 4 936 554 de exemplare (54,1%).
 2. Bibliotecile instituţiilor de învăţământ mediu de specialitate: fond total de carte – 2 407 277 de exemplare, cu un deficit de 1 379 495 de exemplare (46,5%). Dintre cărţile existente în aceste biblioteci doar 750 669 de exemplare sunt în limba română cu alfabet latin, deficitul constituind 1 014 684 de exemplare (57,5%).
 3. Bibliotecile instituţiilor de învăţământ superior: fond total de carte – 7 562 140 de exemplare, deficitul constituind 1 212 250 de exemplare (23,9%). Dintre cărţile existente în bibliotecile universitare doar 1 667 477 de exemplare sunt în limba română cu alfabet latin, pe când 4 761 618 exemplare sunt în limba rusă, iar 658 879 de exemplare reprezintă literatură din perioada sovietică, tipărită în limba română cu alfabet rusesc (“moldovenească”).

În condiţiile în care majoritatea profesorilor de limba şi literatura română din Republica Moldova sunt nevoiţi să predea despre operele scriitorilor români fără a avea posibilitatea elementară de a citi aceste opere, pe motivul că lipsesc din bibliotecile şcolare, bineînţeles că ne-am fi bucurat ca donaţia de 1 milion de cărţi făcută pe banii publici, vărsaţi de contribuabilul român, să fi reprezentat, măcar în proporţie de 50% carte românească, nu carte străină (rusă) tradusă în limba română. Opinia mea este că, de fapt, proporţia ar fi trebuit să fie inversă:  99, 2% de carte românească şi 0,8% de carte străină tradusă în limba română.

Oricum, fiţi de acord că doar 0,8% de carte românească este înfiorător de puţin în structura unei donaţii din banii românilor din ţară pentru românii rămaşi peste hotare şi denotă exact acelaşi procent de patriotism cultural al celor implicaţi în proiect. La o evaluare a moştenirii guvernului PDL-UDMR condus, sub Traian Băsescu, de Emil Boc şi Markó Béla, geografia culturală a donaţiilor de carte făcute prin DRP în frunte cu Eugen Tomac trebuie luată, obiectiv, în calcul.

Extrapolând, fără a forţa nota, haideţi să ne imaginăm că guvernul Federaţiei Ruse ar dona şcolilor din Republica Moldova 1 milion de cărţi, dintre care doar 8 mii să reprezinte opere ruseşti, iar 992 de mii – opere străine (în special româneşti), doar traduse în limba rusă. Eu tot încerc şi nu-mi pot imagina aşa ceva. Subiectul este unul delicat şi merită, ca români, să revenim la el.

Ce părere aveţi, dragi români din Ţară şi din Basarabia, despre această situaţie?

15 Responses to ATENŢIE LA DARURILE LUI TOMAC SAU DESPRE DIFERENŢA DINTRE CARTEA ROMÂNEASCĂ ŞI CARTEA STRĂINĂ (RUSĂ) ÎN LIMBA ROMÂNĂ

 1. Ionel says:

  salut, ce mai faci? mai lingi parchetul la gruparea cacarau-bonta? ce salariu ai? numai nu zi ca esti om cu valori

 2. Ionel says:

  Nici n-am citit articolul, nu ma intereseaza, sunt sigur ca sunt inventii pentru sporirea imaginii usl, si respectiv, ponegrirea tuturor oponentilor. Cam asta. Poti sa nu raspunzi.

  • Bineînţeles, un om al valorilor ca dumneata nu citeşte nimic, îşi este şieşi suficient în propria-şi valoare!

  • aurel tigaeru says:

   Tu citesti doar articole adevarate, din cristoiu de ex, cand fata closca etc., adica, despre lovitura de stat, din astea. Citeste ba din toate ca sa-ti formezi o opinie prostanacule ca te injecteaza astia cu macovita si basita!

 3. Ce mai? Lui toroimac ii era in cot de durerile basarabenilor, pe el il interesa partea lui din transferurile realizate spre unele/aceleasi organizatii din Chisinau, din care si-a inaltat o ditamai casa in chiar centrul Bucurestilor. Acum apare intrebarea: cine nu l-ar pupa pe dl Basescu peste tot pentru o asemenea favoare facuta unui proaspat absolvent, fara de nici o performanta pana la si dupa demisie?

 4. Blivanel says:

  Ionel balaurel asta este un curlingau de-al lui Tomac, unul dintre ratatii defunctei Noua Generatie, care astazi stau bine-mersi in institutiile publice romanesti.

 5. Mugur Vasilică says:

  Nu-i indemna pe altii sa citeasca, Ivanele, cand tu insuti nu citesti. Esti jalnic, lamentabil si isteric, draga…

 6. Mandru si escu says:

  Alexei Aleexevici,
  Matale ai numarat titlurile carte cu carte si pan la 1 milon ai avut ce numara ,nu-i vorba. Asa -ti sta bine Alexei Alexeevici sa stai si sa socotesti cu de-a maruntul!! Chestia e ca 992 de mii de titluri nu poate avea toata literatura romana de la inceputiri pana azi. Mataluta faci diferenta , daca tot stii sa socotesti ca lumea inclusiv pe deste,intre titluri si volume(exemplare)?? I-an te uita mataluta frumusel in Bibliografia Cartii Romanesti editata lunar de Biblioteca Nationala a Romaniei si vezi cam cate titluri de carte romaneasca poti numara pe -acolo. Cat priveste selectia, criteriile si celelalte , fa te rog inca un mic efort , daca tot ai facut cu “numaratorili”, si intreaba colea la beneficiar , Ministerul Culturii si Ministerul Invatamantului….din Republica .Moldova ,cine a facut parte din “comisia ” de predare” si cine din comisia de “preluare” .Poate afli amanunte. Cand le afli , spune-ne si noua , te rugam. Asa ar fi cinstit si corect sa faci.Pentru ca ceea ce ai facut e politica de doua copeici, de clara inspiratie (si educatie!) vox rusiae, nu “critica”… la obiect.Popular asta se cheama gargara. Si , pentru ca problema ridicata de mataluta, Alexei Alexeevici , vizeaza institutii importante ale statului moldav, mi-as dori sa ai o replica din partea lor la ineptiile debitate aici pe post de om de cultura ,care nu stie sa faca diferenta intre “carte romaneasca” si “carte in limba romana”( cum s-a exprimat foarte corect excelenta sa , ambasadorul) Cred ca se va gasi si cineva sa seziseze oficial Ambasada Romaniei de la Chisinau pentru prostiile debitate pe un blog al unui oarecare Alexei Alexevici din Republica Moldova stramutat ca mare “patriot moldovean” de peste Prut cu iscalitura cu tot direct in subteranele coloanei a 5-a din vestitul PSD.Pot chiar sa-ti atrag atentia ca Ambasada Romaniei apartine Statului Roman si nu PSD-ului si organizatiei dumitale de mare patriot roman de dincolo de granita de la Prut. Iar distinsul nostru ministru de externe Corlateanu nu face politica externa decat a Statului Roman.Asa ca , una peste alta, ti-ai depasit atributiile fara sa ai nici in clin nici in maneca cu niscai atributii de relatii externe
  PS- fa te rog efortul si fii atat de democarat incat sa nu cenzurezi aceste observatii

  • Doru Bantus says:

   Dupa opinia mea, crearea organizatiei PSD Romania in Republica Moldova este o mare greseala si timp pierdut. Asta pentru ca, in ciuda gargarei electorale a partidelor din Romania ( indiferent care ), care tot mangaie pe crestet si tot scarpina sub barbie electoratul basarabean cu cetatenie romana, realitatea dezarmanta este ca basarabean cu cetatenie romana loaial statului roman nu prea s-a vazut si asta pentru ca, in afara de a da mereu cu tifla romanilor si a le trage scaunul de sub fund cand le este lumea mai draga, de altceva basarabenii nu sunt in stare. Faceti o comparatie onesta a basarabenilor cu restul romanilor din jurul Romaniei, cu cei din Bucovina, din Maramuresul istoric, din Ungaria, din Serbia sau Bulgaria… si pe urma mai vorbim.

 7. Mugur Vasilică says:

  Tomac şi-a asigurat banii pentru campania electorală. Presa scrie despre el că ar fi din familie de securişti, antiunionist şi că a fraudat fondurile statului român. http://moldpress.info/2012/10/eugen-tomac-a-confirmat-ce-noi-am-spus-de-mult-va-candida-pentru-parlamentul-romaniei-circumscriptia-republica-moldova/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: