RUŞII PUN PE BUTUCI INDUSTRIA METALURGICĂ ROMÂNEASCĂ CU AJUTORUL LUI VIDEANU/BĂSESCU

- Dacă n-aţi ştiut până acum, trebuie să ştiţi că nu am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse. Ţineţi cont că sunt preşedinte de 8 ani şi firme ruseşti deţin aproape integral producţia de oţel a României, cel puţin producţia de oţeluri speciale este în mâna unor investitori ruşi. Investitori ruşi deţin toată producţia de aluminiu a României. Investitori ruşi deţin rafinării în România. Investitori ruşi deţin perimetre de exploatare a gazelor şi a ţiţeiului în Marea Neagră.

– Dacă n-aţi ştiut până acum, trebuie să ştiţi că nu am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse. Ţineţi cont că sunt preşedinte de 8 ani şi firme ruseşti deţin aproape integral producţia de oţel a României, cel puţin producţia de oţeluri speciale este în mâna unor investitori ruşi. Investitori ruşi deţin toată producţia de aluminiu a României. Investitori ruşi deţin rafinării în România. Investitori ruşi deţin perimetre de exploatare a gazelor şi a ţiţeiului în Marea Neagră.

Mechel mai are în România aproximativ 6.000 de angajaţi şi la aproape toate unităţile din ţară s-au făcut concedieri anul acesta. Şi vor continua. Toate combinatele sunt puse pe butuci cu toate că Mechel trebuia să investească sute de milioane de euro în ele. Dar investiţiile nu s-au mai făcut după o plimbare la Moscova a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, care s-a întâlnit cu principalul acţionar al Mechel, Igor Ziuzin.

Grupul rusesc Mechel deţine în prezent în România combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Nici una dintre societăţi nu o duce bine. Spre exemplu, la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte sunt 2.156 de salariaţi. Anul acesta au fost concediaţi 200. La Mechel Câmpia Turzii sunt acum circa 1.000 de angajaţi. Au fost concediaţi 800 în această vară şi se mai anunţă 800 de disponibilizări zilele acestea. Vor mai rămâne doar paznicii.

Ductil Steel Buzău are 1.362 de angajati. În luna iunie au avut loc concedieri colective, fiind trimişi acasă 135 de angajaţi. Ductil Steel Oţelu Roşu are 500 de angajaţi, iar Laminorul Brăila, 525 de muncitori. De la ultimul au fost disponibilizaţi anul acesta nu mai puţin de 164 de muncitori.

Ioan Pascu, preşedintele Sindicatului Industria Sârmei din Câmpia Turzii, este de părere că Grupul Mechel dă semne că vrea să se retragă din ţara noastră: „Eu cred că strategia lor este să plece din România. Eu am experienţă cu ei şi am păţit cu acte semnate şi parafate pe care nu le-au respectat. Am preconizat această strategie de la începutul anului. Nu au făcut bugetul decât pentru o lună sau două, s-au plâns că nu au comenzi, dar au dat dispoziţie ca din septembrie să nu se mai ia nici o comandă. Eu cred că şi-au scos de câteva ori banii investiţi în fabrici şi acum pleacă. Ei au profitat de monopolul de pe piaţă şi au stabilit preţul. Când a venit criza, s-au concurat între ei şi au început să piardă. Acum caută pretexte să plece. În ţară au circa 6.000 de angajaţi şi cred că şi posturile acestora sunt în pericol”.

Din păcate, situaţia actuală de la Mechel a fost posibilă pentru că Ministerul Economiei, cel care trebuia să urmărească investiţiile făcute de ruşi după privatizarea combinatelor, nu şi-a făcut treaba. Ba mai mult, Adriean Videanu, pe vremea când era ministru al Economiei, s-a deplasat la Moscova şi s-a întânit cu principalul acţionar al Mechel, Igor Ziuzin. Videanu a fost se pare de acord ca ruşii să nu mai facă în România investiţiile pe care le anunţaseră şi le angajaseră potrivit contractelor de privatizare ale combinatelor. De ce a fost Videanu de acord cu această situaţie? E o întrebare la care organele de investigaţii ale statului ar trebui să dea un răspuns. Cert este că nu s-au mai făcut. Şi de-abia acum, la aproape 10 ani de la privatizarea combinatelor, s-a trezit şi statul român.

“Există semne de întrebare legate de privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii în anul 2003 şi de activitatea desfăşurată aici, fiind aplicate decizii luate în altă parte. Sunt semne că acest contract nu ar fi fost respectat. La nivelul Guvernului suntem obligaţi să facem primii paşi şi vom avea o discuţie cu miniştrii Economiei, Finanţelor, Mediului, AVAS pentru a vedea care este situaţia contractului de privatizare şi a consecinţelor acestuia. Dacă se vor constata elemente de nereguli, vor fi sesizate organele statului – dacă este vorba de concurenţă neloială, abuz în funcţie, neglijenţă în serviciu. Vom încerca desecretizarea acestui contract“, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Câmpia Turzii, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Traian Băsescu, mulţumit că ruşii au preluat industria metalurgică a României

“Ştiţi foarte bine că eu nu sunt un adversar al Statelor Unite, dimpotrivă, sunt un prieten al Statelor Unite, dar la fel de bine, dacă n-aţi ştiut până acum, trebuie să ştiţi că nu am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse. Şi mi-aş dori mult, dând la o parte lucrurile în care, să spunem, nu putem coopera, să le găsim pe acelea în care putem coopera”, declara cu puţin timp în urmă Traian Băsescu, într-un interviu la postul de radio Vocea Rusiei.

“Şi sunt extraordinar de multe zone în care, eu consider, am putea coopera. Ţineţi cont că sunt preşedinte de 8 ani şi firme ruseşti deţin aproape integral producţia de oţel a României, cel puţin producţia de oţeluri speciale este în mâna unor investitori ruşi. Investitori ruşi deţin toată producţia de aluminiu a României. Investitori ruşi deţin rafinării în România. Investitori ruşi deţin perimetre de exploatare a gazelor şi a ţiţeiului în Marea Neagră”, afirma Traian Băsescu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro.

One Response to RUŞII PUN PE BUTUCI INDUSTRIA METALURGICĂ ROMÂNEASCĂ CU AJUTORUL LUI VIDEANU/BĂSESCU

 1. FRONTUL RE-UNIRII says:

  Dezavantajele Unirii Republicii Moldova cu România ?
  ––––––––––––––––––––––––—————————————————-
  o postare de Max Ciudin
  10 Septembrie 2012
  http://voxreport.unimedia.md/2012/09/10/dezavantajele-unirii-republicii-moldova-cu-romania/
  –––––––––––––––––––-
  Isteria anti-unionistă care a pus stăpânire şi pe primul-ministru
  şi pe primarul Chişinăului –
  personaje de la care nu mă aşteptam să aibă astfel de deraieri nedemocratice

  şi care ţine capul de afiş în toată mass-media copilărească moldovenească,
  urmăreşte un singur scop:

  -blocarea oricăror discuţii publice privind avantajele
  pe care le-ar putea aduce Unirea Republicii Moldova cu România.
  –––––––––––––––––––––––-

  Lucrul cel mai interesant,

  mai ales pe fonul istericilor bufoni developaţi masiv în ultima vreme, e că

  NU EXISTĂ DEZAVANTAJE

  pentru cetăţenii moldoveni în cazul Unirii Republicii Moldova cu România!
  ––––––––––––––––––––––––––
  – Da, există corupţie şi în România.
  Însă aceasta nu se compară cu dezmăţul funcţionarilor din Moldova.

  – Da, România nu e cea mai bogată ţară din Europa.
  Însă e cu mult, mult mai bogată decât Moldova.

  – Da, justiţia română mai are mult până să ajungă la stadardele vest-europene.
  Însă justiţia moldovenească nu va ajunge acolo niciodată!

  – Astea fiind doar câteva din problemele majore ale societăţii moldoveneşti: sărăcia, corupţia, injustiţia.

  Fără a mă avânta orbeşte în tabăra „unioniştilor de stradă”,

  observ totuşi o lipsă totală a oricăror dezbateri în privinţa beneficiilor

  pe care le-ar aduce cetăţenilor moldoveni Unirea Republicii Moldova cu România.
  ––––––––––––––––––––––––––

  Căci sunt doar beneficii!

  Pentru cetăţenii de rând!

  Nu pentru oligarhii şi birocraţii paraziţi care ne spulberă
  pe zi ce trece orice perspectivă a unei vieţi mai bune în ţara noastră!
  –––––––––––––––––––––––––-

  O nouă generaţie de oameni de stat este imperios necesară.

  De ce să nu fie această nouă generaţie formată
  şi din cei care militează pentru Unirea cu România?!

  De ce nu se discută măcar o astfel de opţiune?!

  De ce se tot interzice şi se interzice şi se interzice…?!
  ––––––––––––––––––––––––

  NB:
  Din perspectiva unei mici părţi a cetăţenilor moldoveni
  Unirea Republicii Moldova cu România ar prezenta un dezavantaj.
  Unul singur:
  creşterea prezenţei limbii moldovenilor în spaţiul public!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: