SENZAŢIONAL! A FOST DESCOPERIT CEL MAI VECHI ORAŞ DIN ROMÂNIA/EUROPA. ARE 100 DE HECTARE ŞI DATEAZĂ DINAINTE DE PIRAMIDE.

Cercetările arheologice de pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac au scos la iveală primul oraş din Transilvania – aşezarea neolitică de la Turdaş, judeţul Hunedoara , care era un centru regional de de producţie şi distribuţie a ceramicii.

Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, instituţie care a coordonat o parte din lucrările arheologice de pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în punctul Luncă din judeţul Hunedoara, în apropierea râului Mureş, a fost descoperit primul oraş din Transilvania – aşezarea neolitică de la Turdaş, care datează “de dinainte de piramide”.

Suprafaţa cercetată de la arheologii sibieni, între lunile mai – noiembrie 2011, a fost de aproximativ 11 hectare, “o cercetare arheologică imensă, peste orice standard în Europa”.

Aşezarea de la Turdaş era cunoscută de arheologi încă de la jumătatea secolului al XIX-lea, datorită materialului deosebit de bogat descoperit, inclusiv Sabin Luca conducând, din 1992, timp de opt ani, cercetări arheologice în zonă, împreună cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, însă acestea au fost de mici dimensiuni.

“Primele cercetări s-au făcut în jurul anului 1850. Poate că e unul din primele situri cercetate în România. Iar prima cercetare sistematică s-a făcut în 1875, de prima femeie arheolog din zona aceasta a Europei, Zsofia Torma”, a spus Luca.

Explicaţia materialului arheologic foarte bogat, descoperit de-a lungul timpului în zonă, stă în faptul că această aşezare, estimată la 100 de hectare suprafaţă, era de fapt un oraş, lucru dovedit de existenţa fortificaţiilor din lemn, unul chiar consacrat religios, dovadă fiind sacrificiile umane descoperite.

“De ce spun că e primul oraş din Transilvania, ca să nu spun cel puţin din sud-estul Europei: pentru că am descoperit un sistem de fortificaţie, de împrejmuire, compus din 11 palisade şi şanţuri succesive, pe o profuzime de 200 de metri. Am descoperit două porţi de intrare în sistemul de fortificaţie, cu turnuri, totul din lemn. Acest sistem, de o aşa de mare dimensiune, nu s-a putut cerceta în Europa fiindcă costă foarte mult. Am surprins aceste palisade, şanţuri, turnuri, care ocroteau un nucleu care, din punctul meu de vedere, în stadiul iniţial avea cam 100 de hectare împrejmuit. Faptul că este consacrat după toate regulile vedem din faptul că, la distanţe de aproximativ 200 de metri, în interiorul primei sau celei de-a doua fortificaţii este pus câte un sacrificat. Am găsit vreo cinci (schelete – n.r.). Ceea este curios este că nici unul nu e în aceeaşi poziţie, deci e clar că e sacrificiu, nu este o înmormântare. I-au sacrificat în diverse ritualuri. Sunt puşi fie pe burtă cu mâinile şi picioarele legate, fie pe spate cu mâinile şi picioarele legate, fie cu capul tăiat şi pus pe piept”, a declarat directorul muzeului Brukenthal.

Potrivit acestuia, aşezarea de la Turdaş a fost un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii, fapt dovedit de descoperirea unui număr foarte mare de cuptoare şi obiecte din ceramică, de la vase, în stilul Turdaşului, “unic în Europa”, până la statuete antropomorfe, zoomorfe, şi “statuete pe tron”, care exemplifică regalitatea şi care au mai fost găsite doar în “două – trei situri din Europa”.

“Trebuie să ne gândim la un mare centru regional al acelui moment. Am găsit explicaţia asupra numărului mare de vase şi statuete de lut descoperite aici. Am găsit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni şi singura concluzie care se poate trage este că aici se făcea plastica de statuete, idolii, pentru o ţară. şi această mare aşezare sacră cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunităţi. E singura aşezare din toate cele cercetate până acum din Europa neolitică care are un număr aşa mare de cuptoare. (…) Putem argumenta ideea că suntem în faţa unei aşezări protourbane aidoma marilor aşezări din Orient, o aşezare care avea sigur regi, datorită statuilor pe tron”, a explicat Sabin Luca.

În situl de la Turdaş au fost descoperite şase orizonturi diferite, datate în neoliticul timpuriu, eneoliticul timpuriu şi dezvoltat, perioada dacică şi cea medievală, în jurul secolului XII.

Potrivit lui Luca, aşezările neolitice descoperite aici erau suspendate, la şase-opt metri înălţime, datorită inundaţii, localnicii dovedind cunoştinţe inginereşti şi datorită sistemului de fortificaţii care a rezistat calamităţilor. De asemenea, s-a putut dovedi existenţa în acea perioadă a “metalurgiei cuprului, lucru ce toată lumea bănuia până acum”.

“Săpăturile din ultimul an şi jumătate au creat un nou muzeu, avem deja mii de piese întregi restaurate, extrem de reprezentative, unicat, de la ceramică la metal, de la piatră la os. La cercetarea aceasta se va mai lucra patru-cinci ani până când vom tipări volumele. (…) Până acum s-a cercetat un eşantion ceramic de doi-trei la sută şi s-a cercetat cam trei-patru la sută din oase. La cea mai mare cercetare din Europa nu poţi să estimezi nimic, decât că la final vom raporta cel mai mare eşantion ceramic cercetat în Europa, cel mai mare eşantion osteologic cercetat în Europa, cel mai mare, pentru că ăsta a fost norocul nostru”, a adăugat Sabin Luca.

sursa: jurnalul.ro

13 Responses to SENZAŢIONAL! A FOST DESCOPERIT CEL MAI VECHI ORAŞ DIN ROMÂNIA/EUROPA. ARE 100 DE HECTARE ŞI DATEAZĂ DINAINTE DE PIRAMIDE.

 1. Ionel says:

  gratie USL (PSD), sau cum?

  • Ionele, psd-işti, usl-işti, pdl-işti, suntem cu toţii români! Urcă şi tu cu o treaptă mai sus şi bucură-te că o asemenea descoperire s-a făcut în România, care va trebuie să fie astfel recunoscută ca vatră a civilizaţiei europene. Înţeleg că dacă ar fi după tine, i-ai exclude pe toţi psd-iştii din neamul românesc. Degeaba!

   • Ionel says:

    urca si tu…, daca ar fi dupa tine… degeaba….
    Stii ce-i asta pluralism?
    Uite aici e si problema, voi sunteti comunisti, si nu aveti nimic comun cu social-democratia.

   • Ionele, dacă ai şti ce-i pluralismul, nu te-ai năpusti atât de vehement împotriva noastră, a românilor care vrem să constituim o stângă românească drept alternativă la stânga rusească şi filorusă.

 2. tzutz says:

  cravata rosie spune totul

 3. unu says:

  acuma dacomanii se vor dezlantui cu teoriile lor de kko

 4. FRONTUL RE-UNIRII says:

  1.
  Donează o carte românească
  pentru copiii şi tinerii români din Ucraina!

  blog Dan Nicu
  voxpublika md
  ––––––––––––––––––––––———————————
  – Vineri, 7 septembrie, 2012
  – sâmbătă, 8 septembrie,
  – şi duminică, 9 septembrie,
  între orele 11.00 şi 17.00,
  în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt”
  din Chisinau

  va avea loc o acţiune publică de colectare a cărţilor în limba română ((literatură artistică, manuale de istorie a românilor, limba română) pentru elevii români din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia.

  Fac un apel la toţi cei care citesc aceste rânduri şi posedă în biblioteca lor cărţi în limba română pe care le-ar putea dona, să contribuie în măsura în care e posibil.
  —————————————————
  2.
  N.B.
  Persoanele din România interesate să doneze o carte românească pentru TINERII românii din Ucraina,
  pot să le trimită către Ana Copilu din Brașov.
  Până la data de 25 septembrie 2012

  ADRESA:
  strada Avram Iancu nr. 112, ap. 3, Brasov,
  jud. Brasov
  –––––––––––––––––––––––––
  3.
  SOS: cartea româneasca !

  jurnal md din 7 septembrie 2012
  http://www.jurnal.md/ro/news/elevii-din-bardar-il-citesc-pe-alecsandri-cu-litere-chirilice-293364/

  Cam 80 la sută din fondul de carte de limbă română al bibliotecii
  din cadrul liceului teoretic “Aurel David”
  din s. Bardar, raion Hâncesti, Rep. Moldova
  a fost editat în URSS.
  Titlurile în limba română sunt la mare căutare.
  Elevii de acolo continuă să-l studieze pe Vasile Alecsandri
  cu litere chirilice.

  Nici în 2011 şi nici în 2012 autorităţile nu au investit nimic în asigurarea liceului cu literatură artistică obligatorie în programa şcolară.
  Direcţia liceului face eforturi maxime
  pentru obţinerea unor donaţii de carte.
  „Avem literatură moldovenească din perioada sovietică,
  care nu poate fi lichidată până nu va fi înlocuită cu alta modernă.
  Ultima donaţie mică pentru clasele primare a fost din partea
  Asociaţiei de civilizaţie şi cultură românească „Astra”.
  „Avem noroc de nişte copii buni,
  care studiază unii clasici români chiar şi cu litere ruseşti.
  De aceea, vă rugăm, ajutaţi liceul nostru
  să-şi completeze fondul de carte cu literatură română
  atât de necesară”, a spus bibliotecara Zota Ia.

  directoare: Tamara Tonu
  liceuad@mtc-il.md.
  ––––––––––––––––––-

 5. FRONTUL RE-UNIRII says:

  Ucraina se teme că România va anexa Bucovina de Nord
  ———————————————————————————————-
  ziarul Adevarul ro international
  din 8 Septembrie 2012

  ———————————————————————————————————————

  “Se fac pregătiri pentru anexarea Bucovinei de Nord,
  sub pretextul reîntregirii Sudului şi a Nordului Bucovinei.
  Acest lucru se va întâmpla în timpul următoarei crize politice
  din Ucraina, va fi un proces foarte rapid şi puţin dureros”,
  – a declarat Sergey Deev,
  Secretarul Congresului Civil-Constituţional Ucrainean,
  preşedintele Comisiei pentru relaţii ucraineano-române,
  anunţă portalul de ştiri MIGnews.com.ua.
  ———————————————————————————————————–
  – “În regiunea Cernăuţi, mai mult de 100.000 de oameni au cetăţenie română.
  La frontierele ţării a crescut numărul posturilor de control, iar poliţia de frontieră este înlocuită cu civili care deţin câte două paşapoarte, unul ucrainean şi unul românesc”
  – afirmă Deev.

  – “În săptămâna următoare anexării, românii din regiune vor organiza un referendum,
  în care marea majoritate a cetăţenilor, având şi paşaport ucrainean, şi românesc,
  vor susţine unirea cu Bucovina,
  astfel încât aceasta să revină în graniţele sale de până în anul 1940″
  – subliniază preşedintele Comisiei pentru relaţii ucraineano-române.
  ——————————————————————————————–
  Deev susţine că deţine informaţii potrivit cărora acest scenariu se află într-un stadiu
  foarte activ de pregătire, iar Ucraina, practic, nu poate face nimic pentru a se opune.

  – “România este stat membru al NATO şi, în consecinţă, orice acţiune de răspuns împotriva României va atinge întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Această problemă a fost discutată şi în cadrul summitului NATO de la Chicago, împreună cu situaţia din Transnistria.
  La acel summit, Bucovina a fost trecută pe lista cu posibile zone de conflict militar”
  – a concluzionat expertul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: